Copia perfectă a unei cărți controversate, scrisă de Nicolaus Copernic, va fi scoasă la licitație

19 03. 2023, 11:00

O primă ediție a lucrării revoluționare a lui Nicolaus Copernic, în care astronomul de origine poloneză a propus ideea că Pământul se învârte în jurul Soarelui și nu invers, va fi scoasă la licitație în aprilie. Se așteaptă ca aceasta să ajungă la 2,5 milioane de dolari.

Intitulat „De revolutionibus orbium coelestium”, care în latină înseamnă „Despre revoluțiile sferelor cerești”, volumul lui Copernic a fost publicat în 1543 și a deschis calea pentru viitorii oameni de știință, inclusiv pentru Galileo Galilei. Cartea a ajutat astfel la revoluționarea domeniului astronomic.

La acea vreme, cartea a fost considerată destul de controversată, deoarece a creat un nou model heliocentric al Universului, prin care Soarele se afla în centrul Sistemului Solar, iar planetele se învârteau în jurul său. Noul model a fost împotriva doctrinei larg acceptate a Bisericii Catolice, conform căreia Pământul era în centru, conform Live Science.

„Colecționarea cărților se aseamănă mult cu cea de mașini. Colecționarii vor originalul”

La nivel global, există în jur de 277 de ediții inițiale cunoscute (din 500 de ediții tipărite inițial, pe care Vaticanul le-a interzis). Majoritatea exemplarelor sunt în proprietatea muzeelor, a bibliotecilor și a altor instituții. Doar câteva aparțin unor proprietari privați, ceea ce face ca această vânzare să fie deosebit de rară. În 2008, un exemplar similar a fost vândut la licitație pentru 2,2 milioane de dolari, potrivit casei de licitații Christie’s.

„Această carte este scoasă la licitație doar din când în când. Este rar să găsești una în această condiție. Este o copie absolut perfectă”, a spus Christian Westergaard, fondatorul firmei Sophia Rare Books, care se ocupă de vânzare.

Singura schimbare notabilă a cărții legate în piele este legătura, despre care Westergaard bănuiește că a fost înlocuită la un moment dat în secolul al XVIII-lea.

Deseori, copiile care apar pe piață au fost modificate. Acestora li s-au modificat inclusiv ștampilele instituționale ori li s-au spălat chimic paginile. Nimic din toate acestea nu privesc cazul de față, a spus Westergaard.

„Colecționarea cărților se aseamănă mult cu cea de mașini. Colecționarii vor originalul”, a precizat Westergaard.

Manuscrisul va fi expus la Târgul Internațional de Carte Veche de la New York

Manuscrisul conține, de asemenea, câteva adnotări scrise de mână, printre care și două nume vechi mâzgălite pe pagina de titlu, care pot fi văzute doar la lumina UV. Acestea includ cuvintele „Brugiere” și „Jacobi Du Roure”.

„Din păcate, nu știm nimic despre cei doi primi deținători și, probabil, adnotatori. Se pare că s-au pierdut în ceața timpului. Dar poate că într-o bună zi cineva va reuși să facă lumină asupra lor”, a spus Christian Westergaard.

Westergaard plănuiește să expună manuscrisul în timpul Târgului Internațional de Carte Veche de la New York, SUA, care va avea loc între 27 și 30 aprilie.

Vă mai recomandăm și: 

O vioară Guarneri, veche de 300 de ani, va fi scoasă la licitație

Manuscrise de Emil Cioran și Mircea Eliade au intrat în administrarea Bibliotecii Naționale

Un papirus lung de 16 metri din Cartea Morților a fost descoperit la Saqqara

O carte incredibil de rară a lui Isaac Newton va fi vândută la licitație