Home » Istorie » Un topor ritualic cu un tigru gravat, datând din Neolitic, a fost descoperit în China

Un topor ritualic cu un tigru gravat, datând din Neolitic, a fost descoperit în China

Publicat: 07.04.2023

O săpătură din situl arheologic Dinggeng din orașul Wuxi, estul Chinei, a scos la iveală un topor ritualic cu un tigru gravat, din cultura neolitică Liangzhu; pe lângă tigru, instrumentul mai prezintă nori și păsări.

Păsări și modele de nori au mai fost găsite pe topoare Liangzhu, dar acesta este primul topor ritualic cu un tigru gravat descoperit vreodată.

Descoperit în timpul unor lucrări de construcție în 2020, situl Dinggeng a fost o așezare a culturii Liangzhu din urmă cu aproximativ 4.500 de ani. Se estimează că a acoperit aproximativ două hectare, pe malul de vest al lacului Taihu, iar din august 2022, arheologii au excavat puțin mai puțin de jumătate 0,2 hectare din el, descoperind mai multe straturi culturale.

Un topor ritualic cu un tigru gravat este o descoperire importantă din situl Dinggeng

A fost descoperit un total de 329 de unelte de piatră, 73 de vârfuri de săgeți din piatră și os, 436 de greutăți de plasă de pescuit și numeroase obiecte din ceramică și jad, enumeră The History Blog.

Dintre toate acestea, toporul cu tigri este cea mai semnificativă descoperire. Ambele părți prezintă aceleași motive în aranjamente diferite. O parte are un tigru în partea de sus, nori în mijloc și păsări zburătoare în partea de jos. Cealaltă parte are păsările zburătoare deasupra, tigrii în mijloc și norii în partea de jos.

Obiectul nu era o unealtă, ci avea mai degrabă un scop ritualic

Figurile sunt gravate într-un stil fluid, cu o singură linie, cu linii fine și netede. Arheologii cred că au fost sculptate cu o unealtă din piatră tare și ascuțită.

Toporul a fost găsit pe o platformă de sacrificiu. Există așchii și zone de uzură, dar acestea sunt minore. Acesta nu a fost un instrument utilitar. Iconografia tigrului sugerează că este posibil să fi fost un simbol care reprezenta puterea.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cât de vechi este Stonehenge?

Arheologii au descoperit fluturașul de salariu al unui soldat roman

Cercetătorii au aflat, în sfârșit, ce este maimuța-sirenă mumificată din Japonia

Teama de strigoi ar putea explica înmormântările bizare dintr-un cimitir vechi de 1.600 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase