Home » D:News » „Nori” ciudați și misterioși apar în continuu în Bahamas, iar nimeni nu știe de ce

„Nori” ciudați și misterioși apar în continuu în Bahamas, iar nimeni nu știe de ce

„Nori” ciudați și misterioși apar în continuu în Bahamas, iar nimeni nu știe de ce
Sursa foto: Adam Voiland/Observatory NASA
Publicat: 28.01.2023

Fâșia de ocean înghesuită între Florida și Bahamas este una dintre cele mai bine studiate medii marine din lume, fiind, de asemenea, epicentrul unui mister geologic de durată.

Cel puțin din anii 1930, oamenii din regiune au observat apariția unor nori albi și ciudați, în liniștea suprafeței turcoaz a apei. Fenomen ciudat este numit „eveniment de albire” (whiting event), iar oamenii de știință încă nu înțeleg de ce are loc în Bahamas, potrivit Science Alert.

Fără îndoială, norii ciudați i-au nedumerit pe cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud (USF), aflată în apropiere. Noile descoperiri au fost publicate în Remote Sensing of Environment.

Cum ar fi putut apărea „norii ciudați” din Bahamas?

Aceste pete de culoare deschisă sunt observate uneori în alte oceane și lacuri din întreaga lume, dar în Bahamas apar mai des decât de obicei.

Prelevarea directă de probe din apele tulburi sugerează că acestea conțin concentrații ridicate de particule bogate în carbonat.

O mare parte din arhipelagul Bahama se află pe o platformă submersă de carbonat cunoscută sub numele de Malurile Bahama. Ar putea acest lucru să însemne că sedimentele se ridică la suprafață? Sau ar putea fi vorba de faptul că înflorirea fitoplanctonului produce, de fapt, materialul ciudat?

Cercetătorii de la USF au încercat să afle de unde provin acești nori și, în acest scop, au folosit imagini din satelit de la NASA ca să arate modul în care au loc fluxurile și refluxurile acestor evenimente în Bahamas.

„Norii” din Bahamas și-au schimbat dimensiunile în funcție de anotimp

Echipa nu știe dacă tendințele pe care le-a identificat sunt naturale sau cauzate de om, dar ceea ce știe este că, din 2003 până în 2020, dimensiunea acestor evenimente pare să fie corelată cu anotimpurile.

Cele mai mari pete au avut loc între martie și mai și între octombrie și decembrie. În medie, petele albe au fost de aproximativ 2,4 kilometri pătrați fiecare.

Cu toate acestea, între 2011 și 2015, petele și-au mărit brusc dimensiunile, acoperind la apogeu peste 200 de kilometri pătrați de ocean. Până în 2019, însă, petele s-au micșorat din nou, deși nu au ajuns niciodată la fel de mici ca înainte.

Schimbări ciclice

Constatările sugerează că ar putea fi vorba de un ciclu de zece ani. Dar un ciclu de ce anume?

„Mi-aș dori să vă pot spune de ce am văzut acel vârf de activitate, dar nu am ajuns încă acolo. Observăm unele relații interesante între condițiile de mediu, cum ar fi pH-ul, salinitatea apei și comportamentul vânturilor și al curenților, dar nu putem spune încă ce procese mecanice, biologice sau chimice exacte au fost responsabile pentru acel vârf de activitate”, spune oceanograful Chuanmin Hu de la USF.

Unele studii, de exemplu, au arătat că astfel de fenomene au loc mai des în locuri cu sedimente noroioase.

În plus, s-ar putea ca anumite condiții oceanice să favorizeze suspendarea sedimentelor și a carbonatului de calciu în coloana de apă. După cum s-a menționat anterior, datele recente obținute prin satelit sugerează că petele albe din Bahamas sunt mai frecvente primăvara și iarna, iar acesta este momentul în care curenții din Florida care se deplasează de la nord la sud se schimbă.

Vă mai recomandăm și: 

Insula de 50.000 de locuitori din Bahamas care este 70% sub apă

Uraganul Ian a rupt insule întregi din statul american Florida și a „pliat drumurile ca un acordeon”

Țestoasa fantastică uriașă, considerată dispărută, a fost găsită în viață în Insulele Galapagos

Soluția pentru creșterea nivelului mărilor și oceanelor: Cum vor fi reconstruite insulele lumii

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase