Home » Istorie » Artropode de doi metri dominau mările în urmă cu 470 de milioane de ani, dezvăluie fosilele dintr-un important sit geologic

Artropode de doi metri dominau mările în urmă cu 470 de milioane de ani, dezvăluie fosilele dintr-un important sit geologic

Artropode de doi metri dominau mările în urmă cu 470 de milioane de ani, dezvăluie fosilele dintr-un important sit geologic
Sursa foto: Saleh, F., Vaucher, R., Vidal, M. et al./Sci Rep
Publicat: 18.05.2023

Un nou sit de fosile din Taichoute, Maroc, arată că artropode gigantice dominau mările în urmă cu 470 de milioane de ani. Situl, care face parte din Biota Fezouata, conține numeroase fosile ale unor artropode mari, unele putând avea până la doi metri lungime. Descoperirile sunt distincte de cele făcute la alte situri de șisturi Fezouata studiate anterior și oferă noi perspective în cercetarea paleontologică și ecologică.

Șisturile de Fezouata au fost recunoscute ca fiind unele dintre cele mai importante 100 de situri geologice din întreaga lume pentru înțelegerea evoluției din perioada Ordovicianului timpuriu, potrivit SciTechDaily.

Descoperirile făcute într-un nou sit de fosile important din Maroc sugerează că artropode gigantice – rude ale creaturilor moderne, inclusiv creveți, insecte și păianjeni – dominau mările în urmă cu 470 de milioane de ani.

Lucrarea a fost publicată în jurnalul Scientific Reports.

Viața animală din Ordovicianul timpuriu

Primele dovezi din situl de la Taichoute, care a fost cândva subacvatic, dar acum este un deșert, înregistrează numeroase artropode mari „care înoată liber”.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a analiza aceste fragmente, dar, pe baza specimenelor descrise anterior, artropodele gigantice ar putea avea o lungime de până la doi metri.

O echipă internațională de cercetători spune că situl și înregistrările fosilelor sale sunt foarte diferite de alte situri de șisturi Fezouata descrise și studiate anterior, aflate la 80 km distanță.

„Totul este nou în legătură cu această localitate – sedimentologia, paleontologia și chiar conservarea fosilelor – subliniind și mai mult importanța Biotei Fezouata în completarea înțelegerii noastre despre viața trecută pe Pământ”, a declarat autorul principal, dr. Farid Saleh, de la Universitatea din Lausanne și Universitatea Yunnan.

„Deși artropodele gigantice pe care le-am descoperit nu au fost încă pe deplin identificate, unele ar putea aparține unor specii descrise anterior din Fezouata Biota, iar altele vor fi cu siguranță specii noi. Cu toate acestea, dimensiunea lor mare și stilul de viață de înot liber sugerează că au jucat un rol unic în aceste ecosisteme”, a adăugat dr. Xiaoya Ma, de la Universitatea din Exeter și de la Universitatea Yunnan.

Ce includ fosilele descoperite în rocile din Taichoute?

Șisturile de Fezouata au fost selectate recent ca fiind unul dintre cele mai importante 100 de situri geologice din întreaga lume, datorită importanței lor pentru înțelegerea evoluției din perioada Ordovicianului timpuriu, în urmă cu aproximativ 470 de milioane de ani.

Fosilele descoperite în aceste roci includ elemente mineralizate (de exemplu, cochilii), dar unele prezintă, de asemenea, o conservare excepțională a părților moi, cum ar fi organele interne. Astfel, oamenii de știință au putut să investigheze anatomia primelor forme de viață animală de pe Pământ.

Animalele din șistul Fezouata, din regiunea Zagora din Maroc, au trăit într-o mare puțin adâncă. Aceasta a fost supusă unor furtuni și valuri repetate, care au îngropat comunitățile de animale și le-au păstrat pe loc sub formă de fosile excepționale.

Noul studiu raportează descoperirea fosilelor Taichoute, conservate în sedimente care sunt cu câteva milioane de ani mai tinere decât cele din zona Zagora și sunt dominate de fragmente de artropode gigantice.

Vă mai recomandăm și: 

Artropodul de doi metri care domina apele cu 470 de milioane de ani în urmă

Ar fi fost găsite dovezi de la prima extincție în masă a animalelor de pe Pământ

Cercetătorii au realizat prima hartă a creierului unei insecte

O nouă fosilă dezvăluie unul dintre cele mai mari animale terestre din istoria Pământului

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase