Home » Istorie » Noi descoperiri dezvăluie indicii despre unul dintre cele mai importante orașe ale mayașilor

Noi descoperiri dezvăluie indicii despre unul dintre cele mai importante orașe ale mayașilor

Noi descoperiri dezvăluie indicii despre unul dintre cele mai importante orașe ale mayașilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2023

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit ofrande în orașul mayaș Uxmal.

Orașul Uxmal al mayașilor avea caracter politic și era situat în regiunea Puuc din estul peninsulei Yucatán, din Mexic.

Cele mai multe dintre lucrările de construcție majore ale orașului mayaș au avut loc în timp ce Uxmal era capitala unui stat mayaș din perioada clasică târzie, în jurul anilor 850 și 925 d.Hr.

Caracteristicile arhitecturale ale orașului Uxmal întruchipează stilul distinctiv Puuc, caracterizat prin ziduri joase și netede care se deschid pe frize ornamentate, care sunt de fapt inspirate de locuințele tradiționale mayașe.

Capitala unui stat mayaș din perioada clasică târzie

Acestea sunt reprezentate prin coloane (simbolizând trestiile folosite pentru pereții colibelor) și forme trapezoidale (reprezentând acoperișurile de paie).

Săpăturile au descoperit ofrande rituale din perioada clasică târzie (respectiv anii 750-900 d.Hr.), constând într-un castron tripod și patru vase, unde arheologii au descoperit recent o stela care simbolizează un zeu și o zeiță care semnifică dualitatea dintre viață și moarte.

Descoperirea a fost făcută în structura cu numărul 26 a grupului arhitectural cunoscut sub numele de El Palomar (Casa Porumbeilor) în timpul lucrărilor de conservare conduse de arheologul sitului, José Huchim Herrera.

Cele patru colțuri ale Universului

Potrivit lui Herrera, dispunerea celor patru vase evocă cele patru colțuri ale Universului și cele patru puncte cardinale, care conțineau un lichid sacru pentru zei.

Artefactele includ un vas canelat cu gâtul scurt, care corespunde perioadei clasice târzii, în timp ce restul sunt din perioada clasică terminală (aproximativ anii 900-1100 d.Hr.).

Castronul policromat descoperit acum de arheologi a servit drept recipient care ar fi putut simboliza Cosmosul și continuitatea armonioasă a Universului, scrie HeritageDaily.

După ce au fost scoase la lumină, ofrandele au fost îndepărtate pentru a efectua micro-excavații pentru a determina dacă mai conțin reziduuri alimentare sau materiale organice pentru a data momentul depunerii acestora.

Vă recomandăm să mai citiți și:

20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții

Cercetătorii au aflat, în sfârșit, cum este sincronizat calendarul mayaș cu planetele

Mayașii au construit „primul sistem de super-autostrăzi din lume”

Scheletul unei femei mayașe de rang înalt sugerează că elita feminină ar fi luptat în războaie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase