Home » Istorie » Un altar păgân dedicat zeului Pan, vechi de 1.800 de ani, a fost descoperit într-o biserică bizantină

Un altar păgân dedicat zeului Pan, vechi de 1.800 de ani, a fost descoperit într-o biserică bizantină

Publicat: 19.12.2020

Arheologii din Israel au descoperit un altar antic care onorează zeul din mitologia greacă Pan, protector al turmelor și păstorilor, însă cineva ar fi inscripționat destul de stângaci mesajul pe structură.

Persoana care a gravat mesajul a rămas fără spațiu, alegând să micșoreze unele litere și pe altele să le inscripționeze în afara cadrului dreptunghiular al altarului.

„Mai mult ca sigur nu era un profesionist”, a spus Avner Ecker, arheolog la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel.

Arheologii au găsit altarul în timp ce desfășurau săpături la o biserică bizantină. Altarul din bazalt datează din al doilea sau al treilea secol, însă a fost refolosit ca o structură de susținere în biserica din secolul al V-lea, construită în mare parte din calcar și situat în ceea ce este acum Rezervația Naturală Banias din nordul Israelului.

Ce spune mesajul inscripționat pe altarul păgân

Cine ar fi construit biserica aparent nu dorea ca altarul dedicat zeului Pan să fie văzut de credincioși, așa că a întors altarul, cel mai probabil ca să-i umilească și să-i denigreze pe păgânii care încă mai practicau credințe politeiste „învechite”, a explicat Adi Erlich, arheolog la Institutul pentru arheologie Zinman de la Universitatea Haifa.

„Zidul este făcut din pietre mici și simple, iar aceasta este singura piatră mare”, a adăugat Erlich.

Dedicația a fost scrisă în greacă și cel mai probabil a fost compusă de un pelerin. „Atheneon fiu al lui Sosipatros din Antiohia închină acest altar zeului Pan Heliopolitanus. El a construit acest altar din banii săi, pentru a împlini un jurământ pe care l-a făcut”, arată mesajul inscripționat pe altar.

Arheologii au precizat că mesajul nu conține doar „Pan”, ci termenul „Heliopolitanus Pan”, o combinație între zeul Pan și Zeus, care era popular în rândul oamenilor din Antiohia, situat în apropiere de ce este acum granița dintre Turcia și Siria.

Un centru cheie al creștinătății timpurie

Pelerinul, „Atheneon fiu al lui Sosipatros”, cel mai probabil a călătorit 320 de kilometri din Antioch pentru a ajunge în această regiune, care este acum la nord de la Înălțimile Golan, Israel. Totodată, în apropiere se află și cascada Banias, un loc numit cândva Paneas care era asociat cu zeul Pan. Oamenii îl venerau pe Pan la această cascadă încă din secolul al III-lea î.Hr., iar un templu dedicat lui Pan a fost construit aici în jurul anului 20 î.Hr. Mai apoi, zona a devenit un centru cheie al creștinătății timpurie, iar o biseriză bizantină a fost construită peste templul lui Pan în 400 e.n., scrie Live Science.

„Acest loc ar fi avut o semnificație imensă pentru creștinii din era bizantină, care credeau că aici Iisus i-a spus apostolului Petru că îi oferă cheile împărăției Raiului”, a mai precizat Erlich.

Lucrările de excavare fac parte dintr-un proiect amplu de conservare a siturilor arheologice din zonele protejate de Autoritatea Naturii și Parcurilor din Israel.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un altar roman neobișnuit, descoperit în Turcia

Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim

Primul templu păgân, vechi de 1.200 de ani și dedicat lui Thor și Odin, descoperit în Norvegia

Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase