Home » Istorie » O rețea importantă de diguri, construită acum 3.000 de ani, a fost descoperită de-a lungul Nilului

O rețea importantă de diguri, construită acum 3.000 de ani, a fost descoperită de-a lungul Nilului

O rețea importantă de diguri, construită acum 3.000 de ani, a fost descoperită de-a lungul Nilului
Sursa foto: Matthew Dalton et al/Geoarchaeology
Publicat: 19.06.2023

O rețea extraordinară de diguri, descoperită de-a lungul Nilului, a dezvăluit o formă de inginerie hidraulică de lungă durată, care a conectat regiunea Nubia și Egiptul Antic.

O echipă internațională de cercetători, în colaborare cu proiectul de cercetare Amara West Research Project al British Museum și Corporația Națională pentru Antichități și Muzee din Sudan, a făcut descoperirea revoluționară pe malurile Nilului în Egipt și Sudan.

Descoperirile lor, publicate în jurnalul Geoarchaeology, dezvăluie o rețea extraordinară de diguri – ziduri de piatră construite perpendicular pe malul unui râu, menite să întrerupă fluxul de apă și eroziunea sedimentelor. Aceste structuri dezvăluie o formă de inginerie hidraulică de lungă durată, care a conectat Nubia și Egiptul Antic.

Cum au fost găsite digurile scufundate?

Sub conducerea dr. Matthew Dalton de la Universitatea din Australia de Vest, echipa a utilizat o serie de tehnici moderne, inclusiv imagini din satelit, drone și studii la sol, precum și surse istorice, pentru a cartografia aproape 1.300 de epiuri, de la prima Cataractă din sudul Egiptului până la a patra Cataractă din Sudan, potrivit Interesting Engineering.

O parte din aceste diguri au fost scufundate sub rezervorul marelui baraj Aswan, dar existența lor a fost redescoperită prin intermediul jurnalelor de călătorie din secolul al XIX-lea, a unei hărți vechi de 200 de ani și a arhivelor de fotografii aeriene.

Multe dintre diguri se află acum în vechile canale uscate ale Nilului din deșert, ceea ce indică semnificația lor istorică.

„Prezența acestor pereți în canale care s-au uscat cu mii de ani în urmă sugerează cu tărie că o parte din aceste lucrări de inginerie au fost un răspuns la diminuarea debitelor și la nevoia de a extinde zona riverană potrivită pentru agricultură”, a declarat Jamie Woodward, profesor de geografie fizică la Universitatea din Manchester, Marea Britanie și coautor al studiului.

Tehnologia hidraulică care a permis cultivarea alimentelor în locuri dificile din Nubia

Echipa a utilizat tehnici de datare cu radiocarbon și luminescență pentru a determina că unele dintre aceste ziduri datează de peste 3.000 de ani. Dovezile au sugerat că acele comunități indigene nubiene și, mai târziu, locuitorii orașelor înființate de către statul egiptean antic au pus în aplicare această formă de inginerie peisagistică pentru a se adapta la schimbarea fluxurilor fluviale cauzate de schimbările climatice.

„Discutând cu fermierii din Nubia sudaneză, am aflat, de asemenea, că digurile au continuat să fie construite până în anii 1970 și că terenurile formate sunt cultivate și astăzi. Această tehnologie hidraulică, incredibil de longevivă, a jucat un rol crucial pentru a permite comunităților să cultive alimente și să prospere în peisajele dificile din Nubia timp de peste 4.000 de ani”, a declarat dr. Dalton.

Circulația resurselor, armatelor, oamenilor și ideilor de-a lungul Nilului

În plus față de canalele de râu mai mici, echipa de cercetare a identificat ziduri masive de piatră în Nil, unele măsurând până la cinci metri grosime și 200 de metri lungime. Aceste baraje monumentale au jucat un rol esențial în direcționarea fluxului fluviului și în facilitarea navigării cu barca prin râpele periculoase ale Nilului. Prin conectarea Egiptului antic și a Nubiei, aceste structuri au contribuit la circulația resurselor, armatelor, oamenilor și ideilor de-a lungul Nilului.

Descoperirea acestor vechi epiuri scoate în evidență ingeniozitatea remarcabilă a civilizațiilor antice, dar, de asemenea, ne ajută să înțelegem mai bine interacțiunile și adaptările acestora la mediile în schimbare.

Vă mai recomandăm și: 

Un „prădător gelatinos” necunoscut până acum a fost găsit în adâncurile Oceanului Pacific

Noi geoglife uriașe Nazca au fost descoperite de AI în deșertul peruan

Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul

Un submarin american cu propulsie nucleară a ajuns într-un port din Coreea de Sud

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase