Home » Istorie » Fosilele de gâini ar putea arăta în viitorul îndepărtat amploarea apetitului uman

Fosilele de gâini ar putea arăta în viitorul îndepărtat amploarea apetitului uman

Publicat: 15.07.2023

Atunci când extratereștrii sau urmașii noștri îndepărtați vor studia stratele de sedimente peste 500.000 de ani pentru a decoda trecutul Pământului, vor găsi dovezi neobișnuite ale schimbării bruște a vieții de pe Pământ: oasele de pui.

Aceasta este concluzia oamenilor de știință ale căror descoperiri sunt oferite ca dovadă că expansiunea rapidă a poftelor și activității umane a modificat atât de radical sistemele naturale, încât a adus Pământul într-o nouă epocă geologică, numită Antropocen (sau „era oamenilor”).

În noroi și roci vor exista și alte indicii revelatoare ale unei rupturi la scară planetară pe la mijlocul secolului XX: creșterea bruscă a CO2-ului, metanului și a altor gaze cu efect de seră; detritus radioactiv din testele cu bombe nucleare; microplastice omniprezente; și răspândirea speciilor invazive.

Dar oasele de pui ar putea fi printre cele mai revelatoare descoperiri și ar putea spune povestea în mai multe moduri.

Oasele de pui, un indicator clar că ne aflăm în Antropocen

Pentru început, puii sunt o invenție umană. „Puiul modern de carne este de nerecunoscut în comparație cu strămoșii sau omologii săi sălbatici”, a spus Carys Bennett, geolog și autoare principală a unui studiu din 2017 din Royal Society Open Science care prezintă dovezile pentru care animalul este o „specie marker” a Antropocenului.

„Dimensiunea corpului, forma scheletului, chimia osoasă și genetica sunt toate diferite”, spune ea, potrivit Science Alert. Însăși existența lor, cu alte cuvinte, este o dovadă a capacității umanității de a modifica natura și de a interveni în procesele naturale.

Originile moderne ale puiului de carne sunt în jungla din Asia de Sud-Est, unde strămoșul său, găina roșie de junglă (Gallus gallus), a fost domesticit pentru prima dată în urmă cu aproximativ 8.000 de ani.

Specia a fost de mult timp apreciată pentru carnea și ouăle sale, dar reproducerea sa prin inginerie în creatura rotundă, cu viață scurtă, găsită în supermarketurile din întreaga lume a început abia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„De obicei, este nevoie de milioane de ani pentru ca evoluția să aibă loc, dar aici a durat doar zeci de ani pentru a produce o nouă formă de animal”, a declarat Jan Zalasiewicz, profesor emerit de paleobiologie la Universitatea din Leicester (Anglia).

Locul care definește începutul Antropocenului

Anul trecut, Anthropocene Working Group, pe care l-a prezidat timp de mai bine de un deceniu, a stabilit că Epoca Holocenului (care a început în urmă cu 11.700 de ani, odată cu sfârșitul ultimei epoci glaciare) i-a cedat locul Antropocenului la mijlocul secolului al XX-lea. Recent, grupul a desemnat lacul Crawford de lângă Toronto, Canada, drept locul de pe Pământ care exemplifică cel mai bine această schimbare.

O altă dovadă este omniprezența găinilor de carne: practic oriunde pe Pământ există oameni, vor exista și rămășițe copioase din sursa preferată de proteine animale a speciei noastre. Astăzi, în întreaga lume există aproximativ 33 de miliarde de astfel de păsări fără zbor, conform Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Câte găini sunt consumate în fiecare zi?

Biomasa găinilor domestice este de peste trei ori mai mare decât a tuturor speciilor de păsări sălbatice combinate. Cel puțin 25 de milioane de găini sunt sacrificate în fiecare zi, pentru diferite feluri de mâncare din jurul lumii. Și în timp ce multe societăți evită consumul de carne de vită sau de porc, câte culturi din lume nu au pui în meniu?

„Găinile sunt un simbol al modului în care biosfera noastră s-a schimbat și acum este dominată de consumul uman și de utilizarea resurselor”, a spus Bennett, fostă cercetătoare la Universitatea din Leicester și acum ofițer la People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) în Marea Britanie.

„Oasele de pui aruncate la nivel mondial vor lăsa un semnal clar în viitoarea înregistrare geologică”, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost deslușită compoziția unui parfum roman vechi de peste 2.000 de ani

Unitatea 731: Un „buncăr al terorii”, folosit de japonezi pentru experimente umane, a fost găsit

„Cele mai mari și mai complete” ateliere de mumificare, descoperite de arheologi la Saqqara

Capete monumentale din gresie, dezgropate la o baie romană din Anglia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase