Home » Istorie » Capete monumentale din gresie, dezgropate la o baie romană din Anglia

Capete monumentale din gresie, dezgropate la o baie romană din Anglia

Publicat: 01.06.2023

Excavarea băii romane somptuoase de la Carlisle Cricket Club, Anglia a scos la iveală două capete monumentale din gresie despre care ar data de la începutul secolului al III-lea.

Aceste capete monumentale din gresie au 61 de centimetri înălțime. Extrapolând de la dimensiunea capetelor, arheologii cred că statuile originale trebuie să fi avut între patru și cinci metri înălțime. Acestea sunt primele sculpturi descoperite la fața locului.

Capetele au fost descoperite la doar două zile după ce a început noul sezon de săpături, de către voluntarii Carolyn Veit și Ruth Pearce. Statuile au fost găsite la marginea unui drum roman pietruit. Se pare că au fost lăsate acolo intenționat, așezate unul lângă celălalt pe suprafața pietruită a drumului. Au fost acoperite cu pământ după ce drumul nu a mai fost utilizat, în secolul al V-lea.

Pe cine reprezintă aceste capete monumentale din gresie?

Arheologii cred că au fost materiale respinse (materiale de construcție antice demontate și reutilizate pentru construcții ulterioare), lăsate pe marginea drumului de oamenii care prădau una dintre structurile imense din complexul de băi, scrie The History Blog.

Artefactele precum plăcile marcate cu ștampila IMP și o inscripție dedicată Juliei Domna subliniază legătura dintre complexul de băi și împăratul Septimius Severus, care a fost acolo în 208 d.Hr. în timpul campaniei sale militare împotriva triburilor caledoniene la nord de Zidul lui Hadrian.

O posibilitate este ca aceste capete, dintre care unul feminin și celălalt bărbătesc, să fie reprezentări ale lui Septimius Severus și ale soției sale, Julia Domna. Silueta feminină are plete groase și ondulate, o coafură pentru care Julia Domna era renumită în tot imperiul. O altă posibilitate este ca statuile monumentale să fi reprezentat zeități.

Astfel de statui sunt destul de rare

Arheologul principal, Frank Giecco, a spus că acestea sunt „unice și neprețuite. În 30 de ani de când sunt arheolog, nu am găsit niciodată așa ceva. Este pur și simplu incredibil pentru Carlisle”.

Giecco a mai spus că figurile nu sunt o descoperire neobișnuită în băi „dar sculpturile de această dimensiune sunt cu adevărat speciale”.

„Probabil că puteți număra pe degetele de la singură o mână exemple de acest gen în Marea Britanie”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai vechi urme de pași umani din Germania dezvăluie viața în Saxonia de acum 300.000 de ani

O ruină romană antică a dezvăluit artefacte surprinzătoare

Arheologii au scos la lumină noi orori din povestea naufragiului de la Batavia

Monede antice, găsite într-un os de vacă, expuse la un muzeu din Anglia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase