Home » Istorie » Un cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat la un cosmodrom din Scoția

Un cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat la un cosmodrom din Scoția

Publicat: 26.07.2023

Arheologii au descoperit un remarcabil cimitir din Epoca Bronzului la cosmodromul SaxaVord, locul potențial pentru primele lansări verticale de rachete din Europa.

În peisajele accidentate din cea mai nordică insulă Shetland (Scoția, Regatul Unit) se află un sit care captivează deopotrivă arheologii și pasionații de spațiu. Este vorba despre cosmodromul SaxaVord, de pe peninsula Lamba Ness din Unst, unde trecutul și viitorul se împletesc. Această locație speră să scrie istorie devenind primul port spațial din Europa capabil să găzduiască lansări verticale de rachete, dar terenurile sale dezvăluie un secret îngropat în timp.

În timpul lucrărilor de bază pentru ambițiosul proiect spațial, o descoperire neașteptată i-a luat prin surprindere pe arheologi. Ei au dat peste ceea ce pare a fi un cimitir antic, care ar putea să dateze din Epoca timpurie a Bronzului, în jurul anilor 2200-1800 î.Hr. Au fost descoperite gropi, bolovani mari și oase arse, iar cuarțul alb, adesea asociat cu morminte, și lucrările de artă din stâncă sugerează că acesta a fost un cimitir de incinerare ritualică.

Cosmodromul SaxaVord ascunde o istorie uimitoare

„Epoca bronzului este probabil perioada din trecutul Shetlandului despre care știm cel mai puțin, iar aceasta este o oportunitate minunată de a schimba asta”, spune dr. Val Turner, arheolog regional din Shetland, fiind vizibil entuziasmată când vorbește despre semnificația descoperirii. Cu o cunoaștere limitată a istoriei Epocii Bronzului în Shetland, această descoperire are potențialul de a arunca lumină asupra unui trecut îndepărtat și de a dezvălui practici și credințe străvechi.

În timp ce lucrările arheologice captează atenția, SaxaVord își urmează misiunea de a deveni primul loc de lansare verticală de rachete din Marea Britanie înainte de sfârșitul anului 2023. Descoperirea, oricât de intrigantă, nu va împiedica progresul portului spațial. SaxaVord susține din toată inima studiul cimitirului antic, înțelegând importanța păstrării istoriei chiar și atunci când aceasta se îndreaptă spre viitor, potrivit Interesting Engineering.

Debbie Strang, Chief Operating Officer al SaxaVord, și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul portului spațial. „Credem că vom primi licența portului spațial până la sfârșitul verii”, a declarat ea cu încredere. Dacă va avea succes, această licență va fi o piatră de hotar majoră pentru Shetland, pentru Marea Britanie sau chiar pentru toată Europa, marcând primul loc de lansare verticală de pe continent. Viziunea SaxaVord depășește granițele naționale, iar entuziasmul este palpabil.

Programe educaționale

Dar SaxaVord nu este doar despre lansarea de rachete. Compania înțelege importanța de a inspira următoarele generații și de a implica publicul în minunile explorării spațiului. În acest scop, ei au lansat recent Academia Starflight, o inițiativă educațională care invită copiii într-o clasă virtuală interactivă pentru a afla despre spațiu și despre astronauți.

Lucrând alături de compania de tehnologie educațională RM Technology și de profesorul Mike Mongo, de la NASA, SaxaVord promovează dragostea pentru spațiu, care ar putea într-o zi să propulseze tinerele minți să ajungă la stele.

Industria spațială a Marii Britanii a cunoscut o creștere constantă, aceasta aducând o valoare de 7 miliarde de lire sterline (9 miliarde de dolari) pentru economie anul trecut. Întrucât țara încearcă să devină un jucător global major în sector, implicarea publicului este esențială. Proiecte precum Academia Starflight de la SaxaVord creează o punte între lumea enigmatică a spațiului și viața de zi cu zi, încurajând pasiunea pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică.

Cosmodromul SaxaVord privește atât către trecut, cât și înspre viitor

La locul săpăturilor, cimitirul din Epoca Bronzului continuă să-și dezvăluie secretele. „Numărul și densitatea incinerărilor sugerează că locul descoperirii lor a fost probabil un cimitir de incinerare care ar fi putut fi folosit continuu de-a lungul timpului în preistorie”, a explicat Katie O’Connell, de la AOC Archeology. Prezența unui set de cuarț sporește misterul, sugerând un potențial complex ritualic.

Speculațiile dr. Val Turner despre inelele antice de bolovani și pietre joase ale Shetlandului ca fiind cimitire de incinerare din Epoca Bronzului încep să dea roade. Cimitirul antic descoperit la SaxaVord este o mărturie a semnificației a acestor situri antice, care au rămas puternice de-a lungul a mii de ani, din Epoca Bronzului până în era spațială.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai terifiantă armă din lumea medievală este și astăzi un mister

Momentul în care o dronă descoperă artă rupestră veche de 7.000 de ani

O rudă dispărută a noastră își îngropa morții cu 100.000 de ani înaintea oamenilor moderni

Cel mai vechi sit funerar din lume datează dinaintea lui Homo sapiens

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase