Home » Istorie » Sistemul de scriere al Imperiului Kushan a fost, în sfârșit, descifrat

Sistemul de scriere al Imperiului Kushan a fost, în sfârșit, descifrat

Sistemul de scriere al Imperiului Kushan a fost, în sfârșit, descifrat
Foto: Svenja Bonmann et al., Transactions of the Philological Society, 2023
Publicat: 21.07.2023

Pe dealurile stâncoase din Asia Centrală, o serie de ziduri poartă o scriere misterioasă, mâzgălită într-o limbă necunoscută. Datorită eforturilor recente ale unei echipe de la Universitatea din Köln (Germania), o parte din sistemul de scriere al Imperiului Kushan începe să fie dezvăluită.

Sistemul de scriere al Imperiului Kushan a fost găsit în zone ale Asiei Centrale. Acesta a fost văzut în numeroase situri din Tadjikistanul, Afganistanul și Uzbekistanul de astăzi, dar nu a fost niciodată descifrat cu succes.

Sistemul de scriere fost folosit între anii 200 î.Hr. și 700 î.Hr. de către popoarele nomade timpurii din stepa eurasiatică, cum ar fi Yuèzhī, și dinastia conducătoare a Kushanilor.

Una dintre cele mai importante moșteniri ale puternicului imperiu Kushan a fost răspândirea budismului în Asia Centrală și China. Kushanii au lăsat în urmă lucrări de artă uimitoare și fortărețe impresionante, precum și acest sistem de scriere neobișnuit, notează IFL Science.

Cum a fost descifrat sistemul de scriere al Imperiului Kushan?

Într-un nou proiect, lingviștii au făcut o descoperire majoră în înțelegerea limbii, studiind o inscripție bilingvă găsită în Tadjikistan, scrisă în bactriană și cu grafie Kushan necunoscută, și o inscripție trilingvă din Afganistan, scrisă în gandhari (sau indo-ariană de mijloc), bactriană, și scriere Kushan necunoscută.

Cercetătorii au reușit să decodeze mesajul folosind o metodă similară cu cea folosită pe Piatra din Rosetta. Scrisă în 196 î.Hr., această stâncă antică prezintă un decret scris în trei limbi: hieroglife egiptene antice, scriere demotică și scriere greacă. Deoarece oamenii de știință puteau înțelege greaca veche, Piatra Rosetta a devenit o cheie valoroasă pentru descifrarea hieroglifelor egiptene.

Progresul în înțelegerea scrierii Kushan necunoscute a venit atunci când cercetătorii au observat numele regal Vema Takhtu, care apărea în ambele texte paralele bactriene, iar titlul „Regele regilor” a putut fi identificat în secțiunile corespunzătoare din scrierea Kushan necunoscută. Folosind textele paralele, lingviștii au reușit să noteze anumite secvențe de caractere și chiar să elaboreze calitățile fonetice ale unor caractere individuale, inclusiv pentru 15 semne consonante diferite și patru diacritice vocalice.

Ce mesaje ascund textele găsite?

În ceea ce privește semnificația precisă a mesajelor, aceasta rămâne încă necunoscută, dar cercetătorii spun că munca lor a ajutat la iluminarea istoriei lingvistice tulbure a acestei părți a Asiei Centrale.

Echipa susține că scrierea Kushan a înregistrat o limbă iraniană mijlocie complet necunoscută, pe care au numit-o „Eteo-Tocharian”. Ei cred că cel mai probabil aceasta a servit drept o limbă intermediară în dezvoltarea de la bactriană la Khotanese Saka, o limbă veche a Chinei de vest.

De asemenea, se pare că, la un moment dat, limba nou descifrată a fost una dintre limbile oficiale ale Imperiului Kushan alături de Bactriană, Gandhari/Indo-ariană de mijloc și sanscrită.

„Descifrarea acestei scrieri ne poate ajuta la îmbunătățirea înțelegerii limbii și a istoriei culturale a Asiei Centrale și a Imperiului Kushan, similar cu descifrarea hieroglifelor egiptene sau a glifelor Maya pentru înțelegerea Egiptului antic sau a civilizației Maya”, declară Svenja Bonmann, primă autoare a studiului, de la departamentul de lingvistică al Universității din Köln.

Studiul este publicat în Transactions of the Philological Society.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai bogate morminte din regiunea mediteraneană aparțin elitei din Epoca Bronzului

O piatră de șlefuit „extrem de rară” din Neolitic a fost găsită în Marea Britanie

Fosilele de gâini ar putea arăta în viitorul îndepărtat amploarea apetitului uman

Oamenii făceau bijuterii din oase de leneși uriași cu 25.000 de ani în urmă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase