Home » Istorie » Un mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca, descoperit în Peru

Un mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca, descoperit în Peru

Un mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca, descoperit în Peru
Foto: AFP Photo/Peruvian Ministry of Culture/Profimedia
Publicat: 06.09.2023

O echipă de arheologi peruvieni și japonezi a dezgropat un mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca în nordul Peruului; acesta era dedicat venerării strămoșilor, conținând camere funerare, rămășițe umane și ofrande ceramice.

„Am descoperit un sit arheologic din perioada Wari datând între anii 800 și 1000 d.Hr.” în regiunea Cajamarca, la 900 de kilometri nord de Lima, a declarat arheologul japonez Shinya Watanabe.

„În sit au fost găsite două camere funerare cu gropi pentru așezarea mumiilor și a ofrandelor pentru strămoși”, a spus expertul.

Un mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca conține ofrande pentru strămoși

Fiecare dintre camerele funerare conține două niveluri, iar ambele au cinci nișe în pereți care conțin ofrande precum cochilii de moluște, fragmente de ceramică și un trepied cu trei suporturi conice.

„Este o descoperire grozavă, deoarece arheologii căutau dovezi ale culturii Wari”, a spus Watanabe, care este profesor la Universitatea Nanzan din Japonia.

În acest mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca s-a găsit, de asemenea, un pachet care conține un personaj feminin, un vas ceremonial negru Wari, două instrumente muzicale de suflat din ceramică și două elemente de fixare din cupru.

Noi informații despre cultura Wari

Descoperirea a avut loc în valea Jequetepeque din provincia San Miguel, din Cajamarca, o regiune care se învecinează cu Ecuadorul. „Mulți oameni de origini multiple au trăit aici. Era un centru ceremonial dedicat cultului strămoșilor”, a spus Watanabe.

Judith Padilla, șefa biroului de cultură din Cajamarca, a spus că descoperirile permit o înțelegere a „stilului de viață și al practicilor ritualice” ale societăților antice care locuiau în regiune, notează Science Alert.

Cultura Wari a supraviețuit între secolele al VII-lea și al XIII-lea pe teritoriul care este actualul Peru, dar în anul 1100 d.Hr. Wari au fost cuceriți de imperiul Inca aflat în creștere.

Descoperirea a fost făcută de Proiectul de Investigare Arheologică (PIA) Terlen-La Bomba și ocupă aproximativ 24 de hectare. Ministerul Culturii a indicat că obiectivul principal al cercetării este de a înțelege sistemul socio-politic al culturii Cajamarca în timpul Orizontului Mijlociu (anii 900 – 1000 d.Hr.) și relația acestuia cu cultura Wari.

Vă recomandăm să citiți și:

Specia umană a fost la un pas de extincție în urmă cu 900.000 de ani

Săpăturile la o conductă de apă uzată au scos la iveală un adevărat tezaur

Un hibrid om-cimpanzeu ar fi fost creat într-un laborator în anii 1920

Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase