Home » Istorie » „Descoperirea de aur a secolului”: Un amator a găsit cu detectorul de metale un depozit masiv de bijuterii

„Descoperirea de aur a secolului”: Un amator a găsit cu detectorul de metale un depozit masiv de bijuterii

Publicat: 12.09.2023

Un amator a descoperit cu detectorul de metale ceea ce experții numesc cea mai mare comoară de aur din Norvegia din acest secol.

Erlend Bore, un norvegian în vârstă de 51 de ani, a descoperit comoara – care conținea nouă pandantive cu simboluri rare din aur, trei inele din aur și 10 perle din aur – la începutul acestei veri, în timp ce explora Rennesøy, o insulă privată din largul coastei de sud-vest a țării, potrivit unui comunicat.

În timpul expediției sale, care a fost aprobată de proprietarul terenului privat, Bore nu se aștepta să găsească prea multe. Dar apoi detectorul său de metale recent achiziționat a început să bipăie.

O săpătură rapidă a scos la iveală un ambalaj vechi de la un baton de ciocolată. Dar apoi a zărit o bucată care ieșea din pământ, scrie LiveScience.

Cea mai mare descoperire de comori de aur din Norvegia din acest secol

„Dintr-o dată m-am trezit cu o comoară de aur în mâinile mele”, a declarat Bore pentru Norwegian Broadcasting Corporation (NRK), un post public de radio și televiziune deținut de Guvernul norvegian. „Erau o mulțime de mici perle de aur. Aici era important să obținem totul și să nu pierdem nimic”.

El a spus că descoperirea sa a fost „complet ireală” și a contactat imediat autoritățile, care au confirmat că, de fapt, comoara de aur cântărea aproximativ 100 de grame, potrivit comunicatului.

„Aceasta este descoperirea de aur a secolului în Norvegia”, a declarat Ole Madsen, director al Muzeului de Arheologie de la Universitatea din Stavanger, în comunicat. „Să găsești atât de mult aur în același timp este extrem de neobișnuit”.

O descoperire „complet ireală”

Experții de la muzeu au stabilit că pandantivele plate, din aur, datează din jurul anului 500 d.Hr., în timpul perioadei de migrație (Invaziile Barbare), atunci când nu exista un împărat roman care să conducă Europa de Vest.

În timp ce pandantivele pot arăta ca niște monede de aur, acestea sunt de fapt denumite „bracteate”, folosite ca decorațiuni.

Legea norvegiană privind patrimoniul cultural prevede că oricine descoperă o comoară va primi o recompensă care trebuie împărțită în mod egal între proprietarul terenului și cel care a găsit comoara.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bijuterii medievale de aur și argint, îngropate în urmă cu 800 de ani, au fost descoperite în Olanda

O colecție ornamentală de bijuterii din aur a fost descoperită în Egipt

Oasele umane, folosite pentru a crea bijuterii în Epoca de Piatră

6 sfaturi pentru îngrijirea bijuteriilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase