Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a inventat costumul de baie bikini?

Test de cultură generală. Cine a inventat costumul de baie bikini?

Test de cultură generală. Cine a inventat costumul de baie bikini?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.09.2023

În data de 5 iulie 1946, un designer francez pe nume Louis Réard a dezvăluit un costum de baie îndrăzneț din două bucăți, la Piscine Molitor, o piscină populară din Paris. Costumul a fost purtat de Micheline Bernardini, iar Réard l-a numit „bikini”, fiind inspirat de testele atomice desfășurate de Statele Unite în Atolul Bikini din Oceanul Pacific cu doar o săptămână înainte.

Femeile din Europa au început să poarte costume de baie din două bucăți în anii 1930, dar modelul nu dezvăluia foarte multă piele. În Statele Unite ale Americii, costumul de baie din două bucăți și-a făcut apariția în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe vremea unei penurii de textile. Între timp, în Europa, zonele de coastă fortificate și invaziile Aliaților au însemnat că nu era loc de distracție la plajă, iar costumele de baie, la fel ca multe alte lucruri non-militare, au fost puse în așteptare.

În 1946, europenii din Vest s-au bucurat de prima vară fără război din ultimii ani, iar designerii francezi au dezvoltat tendințe conform stării de spirit. Doi designeri francezi, Jacques Heim și Louis Réard, au dezvoltat prototipuri ale costumului de baie bikini. Heim și-a numit conceptul „atom” și l-a comercializat drept „cel mai mic costum de baie din lume”, potrivit History.

Bikini, „mai mic decât cel mai mic costum de baie din lume”

Costumul lui Réard, în esență un sutien și două triunghiuri de material inversate legate cu o sfoară, era semnificativ mai mic. Făcut din doar 76 de centimetri de material, Réard și-a lăudat creația drept „mai mic decât cel mai mic costum de baie din lume”. Réard și-a numit creația „bikini”, după Atolul Bikini.

Réard a avut ceva probleme înainte de lansarea oficială fiindcă nu găsea un model profesionist care să poarte costumul de baie din două bucăți. În cele din urmă, designerul a ales-o pe Micheline Bernardini, o dansatoare exotică la Cazinoul din Paris, care nu avea nicio problemă să apară aproape dezbrăcată în public. Costumul de baie bikini a fost un succes, în special în rândul bărbaților, iar Bernardini a primit 50.000 de scrisori de la fani.

Femeile în bikini au început să facă senzație pe plajele de la Mediterană

Nu a trecut mult timp până când femeile în bikini au început să facă senzație pe plajele de la Mediterană. Spania și Italia au interzis costumul de baie bikini pe plajele publice însă au cedat mai târziu, iar costumul de tip bikini a ajuns la ordinea zilei pe plajele europene ale anilor 1950.

Peste ocean, în societatea ceva mai puritană a Statelor Unite ale Americii, costumul de baie bikini a fost interzis până în anii 1960, atunci când o nouă mișcare a adus costumul în masă pe plajele americane. Bikini a intrat în cultura populară odată cu melodia „Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini” cântată de Brian Hyland în 1960, dar și cu numeroase apariții în filme. De atunci, popularitatea acestui costum de baie a continuat să tot crească.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au inventat vasul de toaletă de care nu se lipește nimic

Test de cultură generală. Cine a inventat motorul cu reacție?

Test de cultură generală. Cine a inventat stiloul?

De ce aztecii, incașii și mayașii nu au inventat niciodată roata?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase