Home » Istorie » Primii cowboy americani au fost probabil sclavi, arată o nouă analiză

Primii cowboy americani au fost probabil sclavi, arată o nouă analiză

Publicat: 04.10.2023

Spre deosebire de cum sunt prezentați în filmele de la Hollywood, se pare că primii cowboy americani erau mult mai diverși decât se presupunea anterior. De fapt, dovezile sugerează că primii cowboy au fost de fapt din Mexic și Caraibe, iar majoritatea proveneau din popoare înrobite.

Înainte de 1492, după cum explică istoria cunoscută până acum, nu existau vaci în America. Aceste mamifere mari (Bos taurus) au fost transportate pentru prima dată pe noul continent în timpul secolului al XVI-lea, când un număr mic de animale a fost transportat în insulele Caraibe din Peninsula Iberică (prin arhipelagul Canare).

Odată ce au ajuns acolo, vacile domestice au fost crescute la nivel local și apoi importate în alte zone, cum ar fi Mexic, Panama și Columbia, pe măsură ce europenii continuau să colonizeze și să exploreze.

Cu toate acestea, concluziile unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida (SUA) adaugă noi detalii la această poveste, scrie IFLScience.

De unde au fost aduse primele vaci în Americi?

În ciuda semnificației lor astăzi, se știe puțin despre primele vite care au trecut peste Atlantic și despre modul în care s-au răspândit în lumea post-columbiană timpurie. Ca atare, cercetătorii au analizat semnăturile din ADN-ul a 21 de vaci descoperite în cinci situri spaniole din Mexic și Haiti, care datează din secolele al XVI-lea și al XVIII-lea. Apoi au comparat aceste semnături cu cele de la rase cunoscute europene și africane.

Descoperirile inițiale au fost în concordanță cu narațiunea tradițională, deoarece șapte dintre eșantioanele timpurii aveau legături genetice care proveneau din Europa. Cu toate acestea, un exemplar găsit într-un sit numit Bellas Artes din Mexic avea o descendență care pare să vină direct din Africa și ar fi ajuns în America la începutul secolului al XVII-lea.

„Această descoperire susține tendințele recente din istoria sclaviei și rolul central al muncitorilor africani înrobiți în implementarea creșterii vitelor”, a declarat Nicolas Delsol, specialist postdoctoral în zooarheologie și coautor al studiului.

Această probă apare cu aproximativ 100 de ani înainte ca primele documente legate de bovinele africane să apară în evidența istorică.

Primii cowboy americani ar putea fi sclavi luați odată cu vacile

Ipoteza de lucru în această etapă este că, pe măsură ce creșterea vitelor s-a extins în secolul al XVI-lea, a crescut și nevoia de fermieri calificați care să se poată descurca cu acestea. Populațiile indigene nu aveau experiență cu bovinele sau cu alte animale domestice europene înainte ca europenii să sosească în Lumea Nouă, așa că nu erau potrivite. Ca atare, înregistrările istorice arată că comercianții de sclavi s-au îndreptat către Africa de Vest, de unde au răpit oameni cu experiență în creșterea vitelor. Este posibil ca primii cowboy americani să fi fost sclavi luați împreună cu animalele.

„Întrebarea potențialei origini africane a unor bovine coloniale are o importanță istorică imensă și are ramificații sociale și culturale profunde, în special atunci când se ia în considerare rolul central jucat de muncitorii africani în înființarea industriei de ferme în Americile coloniale”, au scris autorii.

„Dovezile noastre genetice arheologice de vite sunt paralele cu aceste aspecte documentate ale Imperiului Spaniol timpuriu în Americi: organizarea sistemului colonial de muncă, momentul comerțului cu sclavi africani și specializarea înaltă a muncitorilor înrobiți în gestionarea vitelor”, continuă cercetătorii.

„Datele noastre, deși nu sunt pe deplin concludente, susțin și mai mult ipoteza că vitele au fost importate și din Africa în Americi, evidențiind rolul central al păstorilor africani în apariția noului peisaj agricol bazat în principal pe creșterea vitelor”, au încheiat oamenii de știință.

Studiul este publicat în revista Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Sărutul dinaintea morții. Julius și Ethel Rosenberg, primul cuplu de americani executat pentru spionaj

Ziua în care murea ultimul monarh al Egiptului. Povestea ei avea să fie cunoscută milenii mai târziu

Prima grădină botanică din România

Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase