Home » Istorie » Descoperiri șocante: peste o sută de picturi antice, găsite într-o peșteră ascunsă

Descoperiri șocante: peste o sută de picturi antice, găsite într-o peșteră ascunsă

Descoperiri șocante: peste o sută de picturi antice, găsite într-o peșteră ascunsă
Foto: Aitor Ruiz-Redondo et al., Antiquity, 2023
Publicat: 22.10.2023

Arheologii au descoperit un sit paleolitic de artă rupestră cu peste o sută de picturi antice, probabil cel mai important găsit pe coasta Iberică de Est, din Europa.

Peste o sută de picturi antice și gravuri, despre care se crede că au cel puțin 24.000 de ani, au fost găsite într-o peșteră de 500 de metri lungime din „Cova Dones” sau „Cueva Dones”, un sit situat în Millares, lângă Valencia, în Spania.

Situl peșterii este binecunoscut de către localnici și adesea vizitat de drumeți și exploratori, dar existența picturilor paleolitice a trecut neobservată până când cercetătorii de la universitățile din Zaragoza și Alicante (Spania) și afiliați la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), au făcut descoperirea interesantă din iunie 2021.

Descoperirile unui studiu asupra artei rupestre, care evidențiază adevărata ei semnificație, sunt acum publicate în revista Antiquity.

Peste o sută de picturi antice, descoperite într-un sit din Spania

„Atunci când am văzut primul bour pictat (taur sălbatic dispărut), am recunoscut imediat că este ceva important. Deși Spania este țara cu cel mai mare număr de situri de artă rupestră paleolitică, cea mai mare parte din această artă este concentrată în nordul Spaniei. Iberia de Est este o zonă în care puține dintre aceste situri au fost documentate până acum”, comentează dr. Aitor Ruiz-Redondo, lector principal de preistorie la Universitatea din Zaragoza (Spania) și afiliat de cercetare la Universitatea din Southampton (Marea Britanie).

„Cu toate acestea, șocul real al conștientizării semnificației sale a venit la mult timp după prima descoperire. Odată ce am început sondajul sistematic adecvat, ne-am dat seama că ne confruntăm cu un sit important de artă rupestră, precum cele care pot fi găsite în Spania Cantabrică, sudul Franței sau Andaluzia, dar care lipsește total pe acest teritoriu”, a spus Redondo, citat de SciTechDaily.

Echipa de cercetare formată din dr. Ruiz-Redondo, dr. Virginia Barciela-González, Lector principal de Preistorie la Universitatea din Alicante (Spania), și dr. Ximo Martorell-Briz, afiliat de cercetare la Universitatea din Alicante (Spania), au a documentat minuțios peste o sută de „motive”, sau modele, la Cova Dones până acum.

Descoperirile nu par a se fi terminat

Numărul mare de motive și varietatea tehnicilor implicate în crearea lor fac din peșteră cel mai important sit de artă rupestră paleolitică de pe coasta de est a Mediteranei a Peninsulei Iberice. De fapt, este probabil peștera paleolitică cu cel mai mare număr de motive descoperite în Europa după Atxurra (Bizkaia), în 2015.

Studiul evidențiază că există cel puțin 19 reprezentări confirmate de animale, incluzând cerbi, cai, bouri și căprioare. În mod neobișnuit, majoritatea picturilor au fost realizate folosind lut.

„Animalele și semnele au fost reprezentate pur și simplu târând degetele și palmele acoperite cu lut pe pereți. Mediul umed al peșterii a făcut restul: „picturile” s-au uscat destul de lent, împiedicând căderea rapidă a unor părți din lut, în timp ce alte părți au fost acoperite de straturi de calcit, care le-au păstrat până astăzi”, explică dr. Aitor Ruiz-Redondo.

Deși pictura în lut este cunoscută în arta paleolitică, exemplele de utilizare (sau conservare) a acesteia sunt rare. În Cueva Dones, însă, aceasta este tehnica principală. Cercetătorii spun că investigațiile lor sunt într-un stadiu incipient și că mai sunt multe zone de cercetat și panouri de documentat, așa că este posibil să dezvăluie mai multă artă în următorii ani.

Vă recomandăm să citiți și:

Bătălia de la Maraton a salvat civilizația occidentală în urmă cu 2.500 de ani

Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului

Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase