Home » Istorie » Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului

Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului

Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului
Credit foto: Sevim-Erol, A., Begun, D.R., Sözer, Ç.S. et al./Commun Biol 6, 842 (2023)
Publicat: 09.09.2023

Descoperirea unui craniu străvechi de maimuță ar putea pune la îndoială teoria de lungă durată conform căreia strămoșii maimuțelor și ai oamenilor au provenit din Africa, susține un nou studiu controversat.

Craniul maimuței, numită Anadoluvius turkae, a fost găsit în Cankiri, Turcia, și pare să dateze de acum 8,7 milioane de ani.

Între timp, homininii timpurii, care includ oamenii, maimuțele africane și strămoșii lor fosili, nu sunt văzuți în Africa decât în urmă cu aproximativ șapte milioane de ani.

Homininii ar fi putut evolua mai întâi în Europa

Descoperirea contestă opinia larg răspândită potrivit căreia strămoșii maimuțelor africane și ai oamenilor provin exclusiv din Africa.

Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că homininii ar fi putut evolua mai întâi în Europa înainte de a migra în Africa.

Craniul pare să dateze de acum 8,7 milioane de ani

„Descoperirile noastre sugerează în continuare că homininii nu numai că au evoluat în vestul și centrul Europei, dar au petrecut peste cinci milioane de ani evoluând acolo și răspândindu-se în estul Mediteranei înainte de a se dispersa în cele din urmă în Africa, probabil ca o consecință a schimbărilor de mediu și a diminuării pădurilor”, a declarat profesorul David Begun, paleoantropolog la Universitatea din Toronto și co-autor principal al studiului, scrie ScienceAlert.

„Aceste noi dovezi susțin ipoteza conform căreia homininii și-au avut originea în Europa și s-au dispersat în Africa împreună cu multe alte mamifere între nouă și șapte milioane de ani în urmă, deși nu o dovedesc definitiv”, a mai spus acesta.

Pentru a dovedi acest lucru, ar trebui să se găsească mai multe fosile din Europa și Africa, de acum șapte-opt milioane de ani, pentru a încerca să se stabilească o legătură între cele două grupuri, a adăugat el.

Craniul a fost găsit în Turcia

Descoperirea a sugerat că maimuța ar fi cântărit în jur de 110 până la 130 de kilograme, ar fi trăit probabil într-o pădure uscată și ar fi petrecut probabil mult timp pe pământ. Craniul a fost găsit în 2015, dar semnificația sa a fost discutată într-o cercetare publicată recent în revista Communications Biology.

Alți cercetători au declarat că descoperirile nu pun la îndoială înțelegerea noastră privind originile oamenilor.

„Aceasta a fost o dezbatere de lungă durată în ceea ce privește marile maimuțe și originile noastre”, a declarat profesorul Chris Stringer, lider de cercetare în domeniul evoluției umane la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, potrivit The Telegraph.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce tratamente bizare foloseau strămoșii noștri pentru a vindeca boli?

Cele mai vechi unelte din piatră au fost făcute de un strămoș asemănător cu o maimuță acum 3,3 milioane de ani

Strămoșii oamenilor au supraviețuit asteroidului care a ucis dinozaurii

Oamenii de știință descoperă „lumea pierdută” a primilor strămoși ai omenirii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase