Home » Istorie » Rămășițele din Patagonia arată că localnicii creșteau și mâncau cai

Rămășițele din Patagonia arată că localnicii creșteau și mâncau cai

Rămășițele din Patagonia arată că localnicii creșteau și mâncau cai
Foto: William Timothy Treal Taylor et al., Science Advances, 2023
Publicat: 14.12.2023

O mare echipă internațională de arheologi, geologi, istorici și antropologi a descoperit cu ajutorul rămășițelor din Patagonia din Argentina faptul că locuitorii au învățat să crească, să călărească și să mănânce cai încă din anul 1600.

În lucrarea publicată în revista Science Advances, grupul descrie analiza oaselor de cai excavate la situl Chorrillo Grande 1.

Povestea cailor în America de obicei se învârte în jurul introducerii lor în anii 1800 de către coloniștii europeni. Mai puțin cunoscuți sunt caii lăsați în urmă de marinarii spanioli în unele părți ale Americii de Sud centrală, încă din anul 1536.

Ce spun rămășițele din Patagonia despre locuitorii din trecut ai zonei?

Acei cai, s-a descoperit, au fost crescuți și, în timp, au devenit parte a poveștii oamenilor nativi care au trăit în zonă timp de până la 300 de ani, până când au început să sosească alți coloniști.

Pentru acest nou studiu, echipa de cercetare a descoperit oasele parțiale ale picioarelor și șase dinți. Analiza ADN-ului a arătat că acestea provin de la trei cai, două femele tinere și un mascul adult. Alte materiale găsite cu oasele au fost datate între 1599 și 1653, notează Phys.org.

Rămășițele din Patagonia sugerează că masculul mai în vârstă fusese născut în Rio Gallegos, unde a trăit o perioadă înainte de a fi mutat în Rio Coig. Calul a rămas acolo timp de mai mulți ani, dar apoi a fost transferat înapoi în Rio Gallegos înainte de moartea sa.

Cum erau folosiți caii de către patagonieni?

Cercetătorii au descoperit urme de arsură și fracturi pe oasele tinerelor femele, sugerând că anumite părți ale acestora au fost gătite și consumate. Cercetări anterioare au dezvăluit alte dovezi ale europenilor care se stabileau în Patagonia în anii 1800 și consumau carne de cal.

Alte studii au arătat că acest animal a devenit un element important în viața patagonienilor înainte de sosirea coloniștilor europeni. Oamenii de acolo au devenit călăreți excelenți, folosind caii pentru distracție și pentru a-i ajuta să vâneze alte animale. De asemenea, au folosit pielea cailor pentru a face corturi și oasele pentru a crea unelte.

Noul studiu se bazează pe cercetările anterioare realizate de unii dintre aceiași membri ai echipei, care în martie au utilizat tehnici de analiză interdisciplinară pentru a descrie istoria calului în America de Nord din perspectiva amerindienilor, inclusiv răspândirea cailor în întreaga regiune a Marilor Câmpii și a Munților Stâncoși.

Vă recomandăm să citiți și:

Păduchii au evoluat odată cu oamenii, în timpul migrațiilor și colonizării Americilor

Vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe, găsite într-un mormânt egiptean antic

Microfosile vechi de miliarde de ani arată cum a apărut viața complexă pe Pământ

Au descoperit arheologii Arca lui Noe?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase