Home » Știință » O nouă specie de titanozaur, descoperită în Patagonia, avea un femur mai lung decât un om

O nouă specie de titanozaur, descoperită în Patagonia, avea un femur mai lung decât un om

O nouă specie de titanozaur, descoperită în Patagonia, avea un femur mai lung decât un om
Sursa foto: Mariol Lanzas/Wikimedia
Publicat: 17.02.2023

O nouă specie de titanozaur a fost dezgropată în Patagonia și, după lungimea femurului, a fost o adevărată bestie. Cu un os al coapsei de aproximativ aceeași lungime cu cea a unui adult uman înalt, specimenul este o descoperire rară care ne arată că mai sunt multe de învățat despre un grup de dinozauri cunoscut sub numele de Colossosauria.

Această cladă de titanozauri sauropode datează din Cretacicul timpuriu, iar rămășițe au fost găsite în toată America de Sud. Specia recent descoperită, Chucarosaurus diripienda, a fost prezentată recent într-o nouă lucrare în urma recuperării unor rămășițe fosilizate în bazinul Neuquén, provincia Rio Negro, în Patagonia, conform IFL Science.

Acest titanozaur masiv ar fi cutreierat Terra în Cretacicul târziu, în urmă cu aproximativ 94 de milioane de ani. Se potrivește bine cu Colossosauria, care include majoritatea titanozaurilor cu adevărat uriași, inclusiv Argentinosaurus, Notocolossus, Patagotitan și Puertasaurus.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Creatceous Research.

Colossosauria nu erau cunoscuți în depozitele mezozoice din provincia Rio Negro

Ceea ce se prea poate să fie surprinzător la C. diripienda este femurul său comparativ cu picioarele, care este destul de subțire și care, împreună cu tibia și cu ischiul (osul pereche din pelvis) prezintă o variație morfologică mai mare decât specimenele descoperite anterior.

„În ciuda faptului că este o regiune bine eșantionată, până în prezent, giganții Colossosauria erau necunoscuți în depozitele mezozoice din provincia Rio Negro”, a declarat autorul principal Federico Agnolin, paleontolog la Museo Argentino de Ciencias Naturales „Bernardino Rivadavia”.

O varietate morfologică remarcabilă

Chucarosaurus diripienda prezintă o combinație unică de trăsături care indică faptul că oasele apendiculare, cum ar fi femurul, ischiul și tibia prezintă o varietate morfologică remarcabilă, mai mare decât cea descrisă anterior, și sunt informative din punct de vedere morfologic ca sursă de date filogenetice […]. Acesta include elemente apendiculare și relativ subțiri, cu o lungime totală a femurului de aproximativ 1,9 metri”, a spus Agnolin.

Faptul că paleontologii trebuie să lucreze pe baza scheletelor incomplete a doar câtorva taxoni le îngreunează sarcina de a formula definiții generale pentru caracteristicile anumitor dinozauri, ceea ce face ca descoperiri precum C. diripienda să reprezinte o oportunitate interesantă de a încerca să elucideze câteva mistere.

Vă mai recomandăm și: 

Crocodilul care a trăit în același timp cu dinozaurii, descoperit de cercetători

O fosilă găsită în China întărește asemănările genetice dintre păsări și dinozauri

Trei noi specii de spongieri carnivori au fost descoperite în adâncurile ciudate ale apelor din Australia

Un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, o premieră pentru dinozauri și reptile

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase