Home » Istorie » Un cimitir medieval cu schelete în poziții ciudate, decoperit în Țara Galilor

Un cimitir medieval cu schelete în poziții ciudate, decoperit în Țara Galilor

Un cimitir medieval cu schelete în poziții ciudate, decoperit în Țara Galilor
Castelul Fonmon. Foto: Profimedia
Publicat: 09.01.2024

Un cimitir galez medieval, cu trupuri de femei plasate cu grijă în poziții ghemuite, a fost descoperit în apropierea capătului unei piste de decolare din Țara Galilor. Trupurile, înmormântate acum aproximativ 1.500 de ani, au fost așezate toate pe o parte, cu fața spre sud, sugerând că au fost subiectul unei ceremonii.

Pe lângă rămășițele umane, în acest cimitir galez medieval au fost găsite fragmente de oase de animale tăiate și bucăți de vase de sticlă rare, importate, utilizate pentru băut, indicând că locul a fost, de asemenea, folosit pentru festinuri.

„Aceasta este o descoperire cu adevărat fascinantă. Situri din această dată sunt extrem de rare în Țara Galilor și adesea nu păstrează oase și artefacte”, a declarat dr. Andy Seaman, lector în arheologie medievală timpurie la Universitatea Cardiff (Țara Galilor).

Un cimitir galez medieval dezvăluie secrete din trecutul Țării Galilor

Se crede că în cadrul sitului din grădinile Castelului Fonmon, din apropiere de Barry, Vale of Glamorgan, se află aproximativ 80 de corpuri. Până acum, au fost examinate 18, iar dintre acestea, patru au fost îngropate într-o poziție ghemuită, un procentaj mult mai mare decât a fost observat în alte situri.

„Alte situri similare au avut corpuri în poziții ghemuite ca acestea, dar având în vedere numărul de morminte pe care le-am examinat până acum, pare să fie o proporție mare. Acest lucru ar putea fi o dovadă a unor anumite ritualuri funerare care au fost efectuate aici”, a adăugat Seaman.

„Anumite persoane au parte cu siguranță de anumite ritualuri funerare. Dacă acest lucru este legat de identitatea socială sau de rolul în comunitate, nu știm. Dar toate înmormântările în poziție ghemuită sunt pe partea dreaptă și se uită spre sud, așa că există o coerență între ele. Poate sau nu poate fi semnificativ faptul că, până acum, toate înmormântările în poziție ghemuită sunt de sex feminin. Lucrăm cu mostre mici până acum. Ceea ce vom face în anii următori este să explorăm în profunzime acest aspect”, a mai spus arheologul.

Pentru ce a fost utilizat situl în trecut?

Arheologii cred că situl nu a fost utilizat doar pentru înmormântări. Fragmentele recuperate ale vaselor de băut din sticlă rară importată par a proveni din vestul Franței, în timp ce unele oase de animale prezintă dovezi de tăiere și gătit. De asemenea, au fost găsite resturi de prelucrare a metalelor, scrie The Guardian.

„Nu există nimic care să sugereze că oamenii trăiau în apropierea sitului, deci dovezile de gătit și de sticle sugerează cu siguranță un nivel de festivitate rituală, poate pentru a sărbători sau pentru a plânge morții”, a explicat Seaman.

O altă descoperire fascinantă este un mic ciocan de os, care ar fi putut fi folosit ca semn într-un joc sau drept cheie de acordaj pentru un instrument muzical.

Studiile geofizice efectuate în zonă în 2021 au relevat mai multe situri de interes, pe care echipa de la Școala de Istorie, Arheologie și Religie de la Universitatea Cardiff le-a investigat. Inițial, cercetătorii au crezut că au descoperit o gospodărie veche, dar săpăturile mai detaliate au dezvăluit un cimitir cu înmormântări datând din secolele al VI-lea și al VII-lea.

„Este o perioadă a istoriei galeze despre care știm puțin. Acest sit ne va ajuta să extindem și să îmbunătățim înțelegerea noastră despre această perioadă post-romană”, a concluzionat Seaman.

Proiectul va continua în anii următori, condus de experți cu sprijinul studenților și voluntarilor. „Vom putea povesti istoria acestei comunități într-un nivel de detaliu și rezoluție fără precedent”, a spus Seaman.

Castelul Fonmon a fost construit ca fortificație și centru administrativ în jurul anului 1180. A fost deținut inițial de familia St John, descendenți ai cavalerilor normanzi, și acum este deschis ca atracție turistică și loc de evenimente.

Vă recomandăm să citiți și:

Viermi uriași de acum 518 milioane de ani, descoperiți în Groenlanda

Un templu dedicat lui Hercule și Alexandru cel Mare a fost dezgropat în Irak

Inscripții grecești, descoperite pe un munte din Asia Centrală

Mesajul „neobișnuit” găsit pe un sfinx din bronz dintr-o fostă așezare dacică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase