Home » Istorie » Un topor antic, descoperit în Arabia Saudită, ar putea fi cel mai mare din lume

Un topor antic, descoperit în Arabia Saudită, ar putea fi cel mai mare din lume

Publicat: 05.12.2023

Arheologii din Arabia Saudită au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai mare topor de mână preistoric din lume.

Unealta din piatră măsoară 20 centimetri și, în ciuda dimensiunilor sale, este ușor de ținut cu două mâini, potrivit unui comunicat. O echipă internațională de cercetători a găsit toporul de mână din bazalt în Câmpia Qurh, la sud de Al-‘Ula, o regiune din nord-vestul Arabiei Saudite.

Ambele laturi ale toporului de mână au fost ascuțite, ceea ce sugerează că acesta ar fi putut fi folosit pentru tăiere. Cu toate acestea, este încă neclar cum a fost folosită unealta din piatră și ce specie, de exemplu Homo erectus sau Homo sapiens, a confecționat-o.

Ambele laturi ale toporului au fost ascuțite

De asemenea, nu se știe cât de veche este unealta, deoarece „acest topor de mână necesită mult mai multe cercetări pentru a determina o dată exactă”, a declarat Ömer Can Aksoy, arheolog și director de proiect al săpăturilor, pentru Live Science.

Cu toate acestea, alte unelte găsite în sit ar putea data de acum 200.000 de ani, conform evaluării echipei privind forma și caracteristicile lor, astfel că este posibil ca toporul de mână să dateze tot din Paleoliticul inferior sau mijlociu, a spus Aksoy.

Cercetătorii aproape că au ratat toporul de mână enorm, care are o lățime 9,5 cm și o grosime de 5,7 cm.

Nu se știe cât de veche este unealta

„Erau ultimele 15 minute din munca noastră zilnică și era o zi caniculară”, a declarat Aksoy. „Doi dintre membrii echipei noastre au găsit uriașul topor întins pe suprafața unei dune de nisip”.

După ce au auzit apelurile membrilor echipei, restul echipei li s-a alăturat și apoi au excavat zona în profunzime.

„Am înregistrat încă 13 topoare la sit”, a declarat Aksoy. „Fiecare membru al echipei și-a dat jos vestele galbene pentru a evidenția locațiile fiecărei descoperiri peste duna de nisip”, a mai explicat echipa, potrivit LiveScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu recent a dezvăluit ce unealtă foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții

Arheologii au descoperit o unealtă unică folosită de către minerii mayaşi

Unealtă din piatră din patrimoniul cultural al României, găsită în urma unei percheziţii a poliţiei

O unealta de os face lumina in Preistorie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase