Home » Lumea digitala » Ce ne pregăteşte viitorul? 8 previziuni ale vizionarului Ray Kurzweil de la Google

Ce ne pregăteşte viitorul? 8 previziuni ale vizionarului Ray Kurzweil de la Google

Marius Comper 03.11.2014
Ray Kurzweil este un inventator, futurolog şi specialist în inteligenţă artificială renumit atât pentru invenţiile sale, cât şi pentru numeroasele previziuni pe care le-a făcut în ultimele decenii şi care s-au adeverit. Kurzweil a inventat numeroase tehnologii, cum ar fi scannerul de tip flatbed, tehnologii OCR, sisteme de citire a textelor şi de recunoaştere vocală. Printre predicţiile sale se numără faptul că Internetul va juca un rol central în viaţa oamenilor (lucru pe care îl susţinea în anii ‘80, când Internetul era o reţea cunoscută de puţini oameni), că oamenii vor fi învinşi la şah de computere (cu opt ani înainte ca Garry Kasparov să piardă în faţa lui Deep Blue) şi că Uniunea Sovietică se va prăbuşi.

Astăzi, Kurzweil lucrează pentru Google în rolul de „Director of Engineering”, astfel că el nu se mai limitează doar la a prezice viitorul, ci joacă un rol activ în modelarea sa. Printre proiectele pe care le desfăşoară inventatorul în cadrul Google se numără şi motorul de căutare al viitorului, care va fi capabil să răspundă la întrebări complexe, să înţeleagă informaţii conţinute în documentele pe care le găseşte şi chiar să identifice informaţii care ar putea fi utile oamenilor. 

Ray Kurzweil    (Foto: AFP)Ray Kurzweil

„Google a făcut primii paşi spre înţelegerea sensului informaţiilor pe care le caută şi deja poate înţelege puţin din ceea ce citeşte. La asta lucrez acum, de fapt, încerc să-i permit motorului de căutare chiar să înţeleagă conţinutul paginilor web”, a declarat Kurzweil în cadrul conferinţei CIO Network organizate de Wall Street Journal.

Specialistul crede că în 5-8 ani motoarele de căutare vor deveni mult mai asemănătoare oamenilor. „O să le puteţi pune întrebări complexe, de dimensiunea unui paragraf. Motorul ar putea să intre în dialog cu dumneavoastră pentru a înţelege ce vă trebuie”, a explicat Kurzweil. Vizionarul de la Google crede că noile motoare de căutare vor avea abilităţi greu de imaginat astăzi. „Aţi putea să-i daţi motorului de căutare să rezolve un proiect de cercetare. Spre exemplu, dacă nu găseşte astăzi răspunsul pe care îl căutaţi, ar putea reveni peste două luni dacă descoperă ceva relevant. Acesta va fi viitorul căutării”, spune Kurzweil.

Kurzweil afirmă că aceste reuşite tehnologice vor face parte dintr-un fenomen mai amplu, care are loc într-un ritm accelerat: integrarea inteligenţei umane cu cea artificială. „Vom extinde ceea ce suntem. Vom deveni în mai mare măsură non-biologici”, spune Kurzweil. Abilităţile biologice ale minţii umane se dezvoltă într-un ritm liniar, pe când cele non-biologice ale tehnologiei se dezvoltă exponenţial, motiv pentru care Kurzweil crede că până în 2029 inteligenţa artificială va ajunge să aibă abilităţi similare cu cele ale oamenilor. „Astăzi, un copil din Africa care are un smartphone poate accesa toate cunoştinţele omenirii, lucru care nu îi era disponibil nici preşedintelui SUA acum 15 ani. Acest progres rapid va continua să se manifeste într-un mod exponenţial”, explică specialistul. „Până în 2045, ne vom extinde inteligenţa de un miliard de ori”, prevede Kurzweil.

Dacă aceste afirmaţii vi se par greu de crezut, atunci cu siguranţă veţi fi uimiţi de celelalte predicţii ale futurologului, pe care le-a dezvăluit de curând într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.

Iată ce crede Kurzweil că ne pregăteşte viitorul:

2017 – Automobile care se conduc singure

„Maşinile Google care se conduc singure au parcurs până acum peste 800.000 de kilometri pe şoselele oraşelor fără a fi controlate de şoferi şi fără a provoca vreun accident. În 10 ani vor fi ubicue. Oamenii au un câmp vizual restrâns, pe când aceste maşini au senzori vizuali, laser şi o inteligenţă artificială care le permite să analizeze ce se petrece în mediul lor. În cele din urmă aceste maşini vor comunica una cu cealaltă şi îşi vor coordona mişcările. Nu vom mai avea nevoie să deţinem o maşină, ci vor exista mai multe maşini în circulaţie, iar atunci când vom avea nevoie de una vom putea beneficia de serviciile sale printr-o simplă comandă de pe telefonul mobil”, crede Kurzweil.

2018 – Motoarele de căutare devin asistenţi personali

„În acest moment, căutarea se bazează în cea mai mare parte pe cuvinte cheie”, afirmă Kurzweil. „Acum lucrez la realizarea unui motor de căutare care înţelege sensul acestor miliarde de documente. Va fi mai degrabă asemănător unui asistent uman cu care poţi dialoga, căruia îi poţi expune probleme complicate şi chiar griji personale. Dacă vei purta un sistem de tipul Google Glass, vei putea adnota realitatea. De asemenea, acest motor de căutare ar putea să-ţi asculte conversaţiile şi să-ţi ofere indicii preţioase. Spre exemplu, ţi-ar putea sugera o anecdotă care s-ar potrivi de minune în dialogul pe care îl porţi”, spune vizionarul.

2020 – Ne vom putea dezactiva celulele adipoase

„Acum o mie de ani, era în interesul nostru să stocăm fiecare calorie. Nu existau frigidere, astfel că organismul depozita caloriile în celulele adipoase ale corpului, însă asta a condus azi la o epidemie a obezităţii şi a diabetului de tip 2. Mulţumită Human Genome Project, medicina a devenit informatică, astfel că învăţăm în mod exponenţial cum să reprogramăm acest software învechit cu care este dotat corpul nostru. Oamenii de ştiinţă au reuşit deja în experimentele desfăşurate pe animale bolnave de diabet să dezactiveze gena receptorului pentru insulină. Animalele supuse acestei modificări mâncau cu poftă, dar rămâneau slabe şi nu făceau diabet, trăind cu 20% mai mult. Eu cred că acest lucru va deveni realitate şi în cazul oamenilor în aproximativ 5-10 ani, oferindu-ne abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mâncăm”, prezice Kurzweil.

„În aproximativ 5-10 ani vom avea abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mâncăm”, prezice Kurzweil.    (Foto: Shutterstock.com)„În aproximativ 5-10 ani vom avea abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mâncăm”, prezice Kurzweil.

2020 – Cu un simplu click ne vom tipări haine „de marcă” în propria casă

„Momentan există un entuziasm exagerat pentru imprimantele 3-D. De regulă, atunci când oamenii se extaziază prematur, acest fenomen este urmat de deziluzii şi falimente, aşa cum s-a întâmplat la începutul deceniului trecut cu «crash-ul dot.com». Cred că suntem la 5 ani distanţă de modalităţile de utilizare cu adevărat importante ale imprimantelor 3-D. La începutul deceniului 2020-2030 cred că vom înlocui o bună parte din procesele de producţie cu imprimantele 3-D. Vom putea tipări haine şi va exista o piaţă open source cu design-uri gratuite. Vor exista imprimante 3-D personale, dar şi unele folosite în comun, disponibile în coffee shop-ul din cartier”, afirmă futurologul.

2023 – Realităţi virtuale în care ne vom putea pierde cu totul

„Jocurile pe computer au reprezentat pionieratul realităţilor virtuale, iar în maxim 10 ani (dar mai probabil în 5 ani) vom avea la dispoziţie realităţi virtuale absolut convingătoare, cel puţin în ceea ce priveşte simţurile vizual şi auditiv. De asemenea, va exista o cvasi-simulare a simţului tactil. Pentru a stăpâni pe deplin simţul tactil vom avea nevoie să acţionăm asupra sistemului nervos, iar asta va dura vreo 20 de ani. Vom putea să trimitem mici dispozitive, nanoroboţi, în creier şi în vasele capilare, iar aceştia vor oferi semnale senzoriale adiţionale, care vor părea că vin din simţurile noastre reale”, spune Kurzweil.

Care vor fi beneficiile? „Spre exemplu, aţi putea să vă întâlniţi cu un prieten care se află la sute de kilometri distanţă şi să vă plimbaţi împreună pe malul mării Mediterane, ţinându-vă de mână şi simţind cum sunteţi mângâiat pe faţă de aerul umed al valurilor”, exemplifică specialistul.

„În maxim 10 ani vom avea la dispoziţie realităţi virtuale absolut convingătoare, cel puţin în ceea ce priveşte simţurile vizual şi auditiv”, crede Kurzweil    (Foto: Shutterstock.com)„În maxim 10 ani vom avea la dispoziţie realităţi virtuale absolut convingătoare, cel puţin în ceea ce priveşte simţurile vizual şi auditiv”, crede Kurzweil

2030 – Ferme verticale de legume şi carne

Kurzweil crede că „va avea loc o nouă revoluţie în agricultură, una verticală, pentru că acum folosim o treime din suprafaţa utilă a Pământului pentru a produce mâncare, ceea ce este foarte ineficient. În schimb vom produce alimente într-o fabrică computerizată verticală, ce va fi controlată de o inteligenţă artificială. Această fabrică va folosi terenul mult mai eficient şi va recicla toate substanţele nutritive, astfel că nu va avea niciun impact asupra mediului. Ea va include plante hidroponice, fructe şi legume şi carne clonată in vitro”.

Eficienţa sporită nu va fi singurul beneficiu al acestui sistem. „Vom putea beneficia de alimente mai sănătoase, spre exemplu carne cu grăsimi Omega-3 în loc de grăsimi saturate”, crede vizionarul de la Google. În plus, carnea va fi obţinută prin clonarea in vitro a ţesutului muscular, eliminând astfel suferinţa animalelor.

2033 – Vom utiliza exclusiv energie solară

„Folosim noi nanotehnologii în conceperea panourilor solare, iar costurile se reduc semnificativ de la o zi la alta. Un raport publicat de curând de Deutsche Bank sublinia că «în India şi Italia costul energiei solare nesubvenţionate este aproape de costul energiei disponibile în reţeaua electrică, iar în 2014 alte 11 ţări vor atinge acest prag de cost». Aşadar, cred că în maximum 20 de ani vom putea obţine toată energia de la soare”, afirmă Kurzweil.

„I-am prezentat acestui lucru acum nu foarte mult timp prim-ministrului statului Israel, Benjamin Netanyahu, care mi-a fost coleg de clasă la MIT, la Sloan School of Management, iar el m-a întrebat: «Ray, dar există suficientă energie solară pentru a face acest lucru?». Răspunsul meu a fost «da, există de 10.000 de ori mai multă decât avem nevoie”, a mai spus Kurzweil.

„Cred că în maximum 20 de ani vom putea obţine toată energia de la soare”, afirmă Kurzweil.    (Foto: Shutterstock.com)„Cred că în maximum 20 de ani vom putea obţine toată energia de la soare”, afirmă Kurzweil.

2040 – Vom rămâne tineri pentru totdeauna

Ultima previziune a lui Kurweil este şi cea mai îndrăzneaţă:

„În douăzeci de ani din acest moment vom adăuga mai mulţi ani la speranţa dumneavoastră de viaţă decât anii care se scurg. Speranţa de viaţă a crescut de 4 ori în ultima mie de ani şi s-a dublat în ultimii 200 de ani. Acum putem să reprogramăm sănătatea şi medicina ca pe un software, astfel că acest ritm va continua să se accelereze. Există trei «punţi» care ne vor permite să ne extindem speranţa de viaţă. Prima punte este să luăm decizii agresive care să ne permită să rămânem sănătoşi astăzi. Obiectivul este să ajungem la cea de-a doua punte: revoluţia biotehnologiei, care ne va permite să reprogramăm biologia pentru a evita boala. Cea de-a treia punte este revoluţia nanotehnologiei. Cel mai elocvent exemplu al acesteia îl reprezintă nanoroboţii, care vor fi prezenţi în fluxul nostru sanguin şi care ne vor augmenta sistemul imunitar. Astfel vom putea crea un sistem imunitar care recunoaşte toate bolile şi care poate fi reprogramat pentru a contracara agenţii patogeni noi”.

„Nanoroboţii vor fi prezenţi în fluxul nostru sanguin şi care ne vor augmenta sistemul imunitar”, spune Kurzweil    (Foto: Shutterstock.com)„Nanoroboţii vor fi prezenţi în fluxul nostru sanguin şi care ne vor augmenta sistemul imunitar”, spune Kurzweil

Cele mai noi articole
Armata Chinei a efectuat exerciţii în care a simulat operaţiuni de asalt foarte aproape de Taiwan
Armata Chinei a efectuat exerciţii în care a simulat operaţiuni de asalt foarte aproape de Taiwan
Meteo. Cum va fi vremea în următoarele două spătămâni. Meteorologii anunță frig până pe 18 octombrie
Meteo. Cum va fi vremea în următoarele două spătămâni. Meteorologii anunță frig până pe 18 octombrie
Actorul american Granville Adams a murit. Boala cumplită de care suferea
Actorul american Granville Adams a murit. Boala cumplită de care suferea
Motivul pentru care Rusia interzice filmul Marvel „Eternals” pentru minori
Motivul pentru care Rusia interzice filmul Marvel „Eternals” pentru minori
Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie
Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie
O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică
O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică
Un material alcătuit în totalitate din electroni, creat de oamenii de știință. A fost teoretizat în urmă cu 90 de ani
Un material alcătuit în totalitate din electroni, creat de oamenii de știință. A fost teoretizat în urmă cu 90 de ani
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
România a cerut ajutor internațional pentru Tocilizumab și concentratoare de oxigen
România a cerut ajutor internațional pentru Tocilizumab și concentratoare de oxigen
Miliardarul Larry Connor, gata pentru aventura vieții: „Ne-am oferit voluntari pentru această misiune!”
Miliardarul Larry Connor, gata pentru aventura vieții: „Ne-am oferit voluntari pentru această misiune!”
Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate că a prevenit decesele”
Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate ...
Centru CIA pentru monitorizarea Chinei, „cea mai mare ameninţare geopolitică”
Centru CIA pentru monitorizarea Chinei, „cea mai mare ameninţare geopolitică”
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Restaurantul în care apa plutește, atracția turiștilor din Thailanda. „Sunt norocoasă că turiştilor le place şi inundaţia”
Restaurantul în care apa plutește, atracția turiștilor din Thailanda. „Sunt norocoasă că turiştilor le place şi ...
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia
Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”
Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”
De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul
De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul