Home » Lumea digitală » Mark Zuckerberg şi Bill Gates vor să asigure un acces universal la internet

Mark Zuckerberg şi Bill Gates vor să asigure un acces universal la internet

Mark Zuckerberg şi Bill Gates vor să asigure un acces universal la internet
Publicat: 28.09.2015
Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, şi Bill Gates, cofondatorul companiei Microsoft, au declarat, sâmbătă, la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU), că îşi vor uni eforturile pentru ca toţi oamenii din lume să aibă acces la internet până în anul 2020, potrivit 20minutes.fr.

Mark Zuckerberg, care este în prezent unul dintre cei mai tineri şi de succes oameni de afaceri din lume, având o avere estimată de Forbes la 40,7 miliarde de dolari, şi Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 76 miliarde de dolari, îşi vor pune la bătaie puterea de care dispun şi resurele pentru a se asigura că acest obiectiv comun, al asigurării unui acces universal la internet, va fi îndeplinit până în anul 2020.

Angajamentul acestora face parte din efortul depus de Naţiunile Unite pentru eradicarea sărăciei extreme până în anul 2030, acest obiectiv fiind prezentat vineri, la Summitul ONU de la New York.

Internetul a devenit un loc comun în ţările dezvoltate începând din anii 1990. Însă oficialii ONU estimează că jumătate din populaţia lumii nu are un acces garantat la internet, în această categorie intrând în special femeile şi tinerele, a căror educaţie este vitală pentru dezvoltarea societăţii.

„Când oamenii au acces la instrumentele şi la cunoştinţele furnizate de internet, au acces la oportunităţile care ne fac viaţa mai bună”, se spune într-o declaraţie comună semnată de Mark Zuckerberg şi de Bill Gates şi de soţia acestuia, Melinda Gates, care sunt renumiţi pentru donaţiile consistente făcute în ultimii ani în scopuri filantropice.

„Internetul aparţine tuturor. Ar trebui să fie accesibil tuturor oamenilor”, au mai spus aceştia în declaraţia care este semnată şi de alte personalităţi, între care Jimmy Wales, confondatorul enciclopediei gratuite online Wikipedia, cântăreţul Bono, solistul trupei U2, miliardarul britanic Richard Branson, Arianna Huffington, fondatoarea site-ului american The Huffington Post, cântăreaţa Shakira şi actriţa Charlize Theron.

Totodată, Mark Zuckerberg a scris pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook că în prezent „mai mult de 4 miliarde de persoane nu au o voce online”. Acesta a citat şi o cercetare, potrivit căreia din fiecare zece persoane conectate la internet, una reuşeşte să scape de sărăcie. „Conectarea oamenilor este una dintre provocările fundamentale ale generaţiei nostre”, a adăugat Zuckerberg.

Semnatarii declaraţiei comune privind asigurarea unui acces universal la internet nu au precizat ce sume vor dona, însă reprezentanţii ONU au spus că este necesară o sumă cuprinsă între 3.500 şi 5.000 de miliarde de dolari, pe an, pentru a finanţa cele 17 proiecte universale de dezvoltare durabilă pe care şi le-au stabilit până în 2030, precizează 20minutes.fr.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase