Home » Lumea digitală » Cum arată cel mai puternic calculator din lume. Face 93.000 de trilioane de calcule pe secundă

Cum arată cel mai puternic calculator din lume. Face 93.000 de trilioane de calcule pe secundă

Publicat: 27.06.2016
Inginerii chinezi tocmai au construit cel mai puternic computer de până acum, cu o capacitate de 93 de petaflopi – sau, mai pe înţeles, 93.000 de trilioane de calcule pe secundă.
Ca toate supercomputerele,  Sunway TaihuLight este imens, şi este instalat la Centrul Naţional de Supecomputere din Wuxi, a scris Business Insider.
Performaţele invenţiei sunt destul de greu de ajuns, chiar şi comparându-le cu cele ale celui de-al doilea cel mai rapid computer din lume, Tianhe-2, care este tot chinezesc. Sunway este de două ori mai rapid şi de trei ori mai efficient din punct de vedere energetic decât Tianhe-2, notează ZF.
 
 
Ca oricare alt supercomputer, TaihuLight nu este ceva ce ai putea construi cu o şurubelniţă şi două memorii de la magazinul din colţ. Sunway este alimentat de 10,5 milioane de procesoare adaptate şi 40.690 de noduri, toate construite local.
 
Întebarea este, la ce se poate folosi? Chiar dacă o putere de procesare de 93 de petaflopi ar fi perfectă pentru gaming, computerul are ca sistem de operare Linux, deci este destul de greu să găseşti jocuri pe calculator bune care să fie adaptate pentru Unix, potrivit Business Insider.
 
Se presupune că Sunway TaihuLight va fi folosit pentru sarcini mai utile omului de rând, precum previziuni meteo sau lucrul cu mari calupuri de date.
 
Când ne gândim de obicei la calculatoare, ne gândim de obicei la nume mari precum IBM Watson sau Deep Blue, dar în 2016 China conduce momentan piaţa supercomputerelor. Potrivit BBC, anul acesta este primul din istorie când China deţine mai multe supercomputere decât Statele Unite.
 
Foto: xinhua.com
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase