Home » Lumea digitala » În timp ce se relaxa acasă, Mark Zuckerberg a creat o inteligenţă artificială. Ce poate face Jarvis

În timp ce se relaxa acasă, Mark Zuckerberg a creat o inteligenţă artificială. Ce poate face Jarvis

12.21.2016
În timp ce se relaxa acasă, Mark Zuckerberg a creat o inteligenţă artificială. Ce poate face Jarvis
Mark Zuckerberg l-a prezentat lumii întregi pe "Jarvis", un sistem de inteligenţă artificială pe care cofondatorul Facebook l-a creat în timpul său liber. Jarvis este un asistent personal, sau un majordom, pe care Zuckerberg l-a personalizat pentru reşedinţa sa, informează Reuters.

Jarvis poate alege şi reda muzică, poate aprinde luminile. De asemenea, paote să recunoasă chipurile vizitatorilor şi să decidă dacă să deschidă uşa din faţă a reşedinţei creatorului său, Mark Zuckerberg.

Numele de Jarvis este o referinţă la asistentul virtual din filmele Iron Man, şi ar putea fi un pas spre un nou produs, a scris Zuckerberg, deşi a avertizat că sistemul creat în 100 de ore, pe parcursul anului, a fost personalizat special pentru reşedinţa sa.

Zuckerberg a anunţat rezultatele proiectului, o provocare personală pe care şi-a stabilit-o, în timp ce asistenţii digitali creaţi de Google Inc şi Amazon.com Inc concurează în topul vânzările de vacanţă, alături de alte gadget-uri populare, precum seturile de căşti de realitate virtuală şi drone.

Jarvis dovedeşte că umanitatea este „atât mai aproape, cât şi departe” de un progres în domeniul inteligenţei artificiale, a afirmat Zuckerberg. Computerele sunt perfecţionate în selecţia de modele (pattern), cum ar fi recunoaşterea feţei umane, dar este dificil să învăţăm sistemele lucruri noi, a mai scris cofondatorul Facebook.

„Tot ceea ce am făcut în acest an – limbaj natural, recunoaştere a feţei, recunoaşterea vorbirii şi aşa mai departe – sunt toate variantele aceleaşi tehnici fundamentale de recunoaştere de pattern”, a scris Zuckerberg.

„Dar chiar dacă am petrecut mai mult de 1,000 de ore pentru a căuta varianta optimă pentru Jarvis, probabil că nu aş fi capabil să construiesc un sistem care ar putea învăţa abilităţi complet noi, pe cont propriu.”

Până la sfârşitul anului, Jarvis a fost capabil să răspundă la comenzile de text şi voce şi să redea muzica, aer condiţionat, să deschidă uşi, şi alte sisteme. Poate recunoaşte vizitatori, porni un prăjitor de pâine şi alte activităţi.

Cu mai mult efort pentru a extinde utilizarea modelului de inteligenţă artificială Jarvis dincolo de reşedinţa lui Zuckerberg, experimentul „ar putea fi o bază excelentă pentru a construi un nou produs”, a scris creatorul lui Jarvis, Mark Zuckerberg.Sursa: Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Evoluţia tehnologiei poate provoca distrugerea omenirii? 8 întrebări cheie despre inteligenţa artificială apărute în urma serialului Westworld