Home » Știință » Evoluţia tehnologiei poate provoca distrugerea omenirii? 8 întrebări cheie despre inteligenţa artificială apărute în urma serialului Westworld

Evoluţia tehnologiei poate provoca distrugerea omenirii? 8 întrebări cheie despre inteligenţa artificială apărute în urma serialului Westworld

Publicat: 29.10.2016
Noul serial realizat de HBO, ,,Westworld'', spune povestea unei lumi tematice din vestul sălbatic în care oamenii pot interacţiona cu roboţii. În afară de firul narativ din serial, acesta aduce în discuţie anumite întrebări despre interacţiunea omului cu tehnologia.

Mai jos găsiţi opt astfel de întrebări:

Oamenii trăiesc într-un simulator?

Toate persoanjele din simulator îşi trăiesc fiecare zi fără să ştie că se află într-un simulator realizat de designerii parcului tematic. Filozofii şi fizicienii afirmă că în lumea noastră se poate dovedi că nu ne aflăm într-un simulator. Persoanele care cred însă în această afirmaţie susţin că oamenii ar putea evada din simulator dacă ar descoperi o eroare din sistem.

Putem controla inteligenţa artificială?

În serial, personajele din simulator se trezesc de fiecare dată când acesta este restartat şi îşi reiau activităţile zilnice, până când un om real interacţionează cu el. Eroarea descoperită în silmulatorul din film este redată de faptul că personajele încep să-şi reamintească momentele dureroase din trecut, cum ar fi violurile, uciderile sau bătăile. Eroarea ar fi provenit din îmbunătăţirea unui program creat de fondatorul parcului, dr. Robert Ford.

Cercetătorii din prezent consideră că inteligenţa artificială nu ar putea scăpa de sub control. De asemenea, sunt foarte puţine maşinării care s-ar putea comporta sau ar putea vorbi precum oamenii. 

Cât de departe ne aflăm de realitatea din serialul Westworld?

În serial, corpul roboţilor este creat cu ajutorul unei imprimante 3D dintr-o soluţie gelatinoasă albă. Posibil, în material, s-ar putea afla nanoboţi sau ar putea fi un tip de ţesut modificat genetic. 

În lumea reală, însă, nu există astfel de materiale, însă inginerii şi cercetătorii lucrează din greu la crearea roboţilor care să pară oameni reali.

Ce este conştiinţa?

Cofondatorul parcului, Arnold, este obsedat de crearea conştiinţei. Acesta a îmbunătăţit ,,gazdele” cu trăsături precum memoria, interes personal. Trăsătura conştiinţei este complicată deoarece cercetătorii încă nu ştiu ce zonă din corp este responsabilă pentru conştiinţa de sine. 

Roboţii pot evolua?

Cercetătorii precum Stephen Hawking se tem că evoluţia roboţilor este un fapt real. De exemplu, sistemele neuronale în reţea învaţă să facă anumite trucuri singure, precum DeepMind de la Google, care a învăţat recent să vorbească.

Ce este liberul arbitru?

Ford consideră că roboţii ,,nu simt decât ce vrem noi să simtă”. Însă, cercetătorii nu ştiu în prezent dacă omul deţine liberul arbitru. Deoarece cercetătorii nu ştiu dacă oamenii decid acţiunile viitoare în funcţie de modul în care suntem programaţi genetic.

Cum trăim atunci când nu avem limite?

Parcul tematic din Westworld este precum un joc pe calculator în care jucătorul poate participa la anumite misiuni sau pot provoca haos în lumea ireală.

Serialul dezvăluie faptul că atunci când oamenilor li se oferă posibilitatea de a face tot ce îşi doresc, în general aceştia au un comportament distructiv.

Vor abuza oamenii de inteligenţa artificială?

În Westworld, roboţii sunt abuzaţi, ucişi sau violaţi de către vizitatori. În cadrul unui studiu din 2015, cercetătorii au observat cum un copil lovea şi arunca cu obiecte într-un robot dintr-un mall. Aceştia au transformat informaţiile în algoritmi proiectaţi pentru a evita degradarea roboţilor.

Sursa: Business Insider

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase