Home » Lumea digitală » Pentru prima dată în istorie, o companie va implanta cipuri în proprii angajaţi

Pentru prima dată în istorie, o companie va implanta cipuri în proprii angajaţi

Publicat: 27.07.2017
O companie americană din Wisconsin a devenit prima care va implanta cipuri în proprii angajaţi şi se aşteaptă ca peste 50 de membri să fie „cipaţi” săptămâna viitoare.

Iniţiativa, care este în întregime opţională (sic) pentru angajaţii firmei Three Square Market (32M), va avea în vedere implantarea unor cipuri RFID (radio-frequency identification) în mâinile angajaţilor, între degetul mare şi cel arătător, scrie Science Alert.

Odată cipaţi, cipul având dimensiunea unui bob de orez, 32M susţine că angajaţii vor fi capabili să efectueze un spectru de activităţi fără niciun efort, cu un simplu gest al mâinii. De ce este nevoie de un implant pentru un astfel de lucru rămâne un subiect de dezbătut, având în vedere că o brăţară care conţine un astfel de cip ar putea îndeplini această funcţie la fel de bine (poţi pierde brăţara, mâna mai greu).

Totuşi, CEO-ul companiei, Todd Westby, visează frumos: „în viitor credem că tehnologia RFID va putea fi folosită pentru a îndeplini mai multe funcţii, de la a face cumpărături, a deschide uşi, a folosi xerox-ul, a te loga în computere, la a stoca informaţie medicală”.

Cipurile vor folosi NFC (near-field communication), tehnologie similară cu cea folosită în cardurile ”contactless”, altfel spus, cardul va fi deja implantat în piele, iar cumpărăturile se pot face cu o mai mare uşurinţă, apropiind mâna de POS.

Atunci când angajaţii au fost informaţi despre program, aceştia au reacţionat cu sentimente amestecate, de la rezistenţă la entuziasm, dar în ultimă instanţă mai mult de jumătate au ales să ia parte.

Costul pentru fiecare implant este de 300 de dolari, costuri care vor fi suportate de companie.

În ceea ce priveşte îngrijorările cu privire la securitate şi la intimitate, Westby susţine că cipurile nu includ GPS care să îi urmărească şi sunt sigure împotriva atacurilor cibernetice. „Nu este nimic de atacat întrucât informaţiile sunt codificate precum cardurile”, astfel, „şansele sunt aproape inexistente”.

Pentru a demonstra siguranţa tehnologiei, CEO-ul susţine că va implanta aceleaşi cipuri şi soţiei şi copiilor acestuia.

Dacă angajaţii se răzgândesc, cipul poate fi scos din piele.

Deşi cipurile nu pot urmări angajaţii pentru că nu au GPS, acestea pot monitoriza activitatea muncitorilor – de câte ori iau pauză sau folosesc toaleta, ce fel de mâncare cumpără ş.a. De asemenea, odată cu progresul tehnologiei, nu se ştie cum aceste probleme incipiente pot evolua.

Adam Levin, fondatorul şi directorul companiei CyberScout, care se ocupă cu securitatea datelor, susţine că „multe lucruri pornesc cu cele mai bune intenţii, dar acestea se pot schimba. Am supravieţuit mii de ani fără să fim cipaţi, este o neapărat nevoie de asta acum?”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce sunt inutile stickerele şi cipurile care promit că va protejează de radiaţiile emise de telefon

Cercetătorii au inventat cip-urile de silicon care pot înlocui organele umane – VIDEO

Cea mai ingenioasă invenţie a anului: pastila care îţi transformă corpul într-o „parolă vie”! (VIDEO)

Cartelele SIM vor fi înlocuite treptat cu cipuri care vor facilita schimbarea companiei de telefonie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase