Home » Lumea digitală » Savanţii sunt cu un pas mai aproape de a face inteligenţa artificială să fie asemenea creierelor noastre

Savanţii sunt cu un pas mai aproape de a face inteligenţa artificială să fie asemenea creierelor noastre

Savanţii sunt cu un pas mai aproape de a face inteligenţa artificială să fie asemenea creierelor noastre
Publicat: 06.02.2018
Un nou „întrerupător” superconductiv va da posibilitatea computerelor să ia decizii într-un mod similar nouă, făcându-le practic creiere artificiale.

Cercetătorii de la National Institute of Standards and Technology (NIST) din Statele Unite, care au realizat această inovaţie, au precizat că noul creier artificial învaţă prin procesarea semnalelor electrice pe care le primeşte şi produce semnale pe care le transmite, asemenea unui creier natural, scrie Futurism.

Sinapsa artificială are forma unui cilindru metalic cu dimensiuni de 10 micrometri (0,00001 metri). Este proiectat pentru a învăţa din experienţă şi din mediul înconjurător. De asemenea, foloseşte chiar mai puţină energie ca omologul său biologic.

În contextul în care se caută crearea de vehicule autonome, este nevoie de o tehnologie capabilă să creeze un „şofer” artificial, care să ia decizii rapide şi complexe în funcţie de mediul înconjurător. Inteligenţa artificială bazată pe această inovaţie poate fi extrem de utilă şi în medicină, diagnosticând boli precum cele cardiace sau cancerul la plămâni.

Totuşi, deşi inteligenţa artificială este o tehnologie revoluţionară, există cel puţin o diferenţă esenţială care o separă de inteligenţa umană. Memoria primei nu funcţionează la fel ca a noastră. Creierul nostru procesează informaţia şi stochează memoria în sinapse în acelaşi timp, în timp ce computerele realizează cele două sarcini separat. Cel puţin până acum, pentru că noua sinapsă artificială abordează tocmai această problemă, permiţând computerelor să mimeze creierul uman. Deşi este încă în teste, cercetătorii sunt încrezători că într-o bună zi tehnologia va duce la o generaţie de creiere artificiale performante.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un robot înzestrat cu inteligenţă artificială are dificultăţi în a face diferenţa dintre fericire şi supărare, iar urmările nu ar putea fi tocmai bune

Inteligenţa artificială este foarte aproape să ia locul medicilor. Un caz recent a scos la iveală că roboţii pot pune diagnostice mai precise ca oamenii

Inteligenţa artificială a reuşit să recreeze imagini din creierul uman

Inteligenţa artificială poate detecta minciunile şi poate duce sfârşitul decepţiilor aşa cum le ştim

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase