Home » Lumea digitală » Staţiile de încărcare pentru automobile electrice sunt vulnerabile la atacuri informatice. Pot cauza mari distrugeri

Staţiile de încărcare pentru automobile electrice sunt vulnerabile la atacuri informatice. Pot cauza mari distrugeri

Staţiile de încărcare pentru automobile electrice sunt vulnerabile la atacuri informatice. Pot cauza mari distrugeri
Publicat: 24.12.2018
Potrivit analizelor realizate de specialiştii de Kaspersky Lab, anumite încărcătoare foarte răspândite, prevăzute cu funcţie de acces de la distanţă, au vulnerabilităţi care pot fi exploatate pentru suprasolicitarea reţelei de electricitate la care sunt conectate. Cercetătorii au descoperit că, dacă este compromis, încărcătorul conectat ar putea provoca o supratensiune care ar duce la căderea reţelei la care a fost conectat, provocând pagube financiare şi într-un caz mai nefericit, deteriorarea altor dispozitive conectate la reţea.

Cercetătorii au găsit o cale prin care potiniţia comenzi pe încărcător şi pot opri procesorul de încărcare sau să-l fixeze la maximum de curent posibil. În timp ce prima opţiune nu ar face decât să împiedice pe cineva să folosească maşina, cea de-a doua ar putea provoca supraîncălzirea cablurilor, ceea ce poate duce la incendiu.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

Atacatorul trebuie doar să schimbe cantitatea de energie consumată şi să obţină acces Wi-Fi la reţeaua la care este conectat încărcătorul. Deoarece dispozitivele sunt fabricate pentru uz casnic, securitatea reţelei wireless nu este robustă. Astfel, atacatorii ar putea obţine acces uşor, de exemplu prin încercarea tuturor opţiunilor de parole („bruteforcing”), ceea ce se întâmplă foarte des: conform statisticilor Kaspersky Lab, 94% dintre atacurile asupra IoT din 2018 au provenit din Telnet şi forţarea parolelor SSH. Odată pătrunşi în reţeaua wireless, intruşii pot găsi cu uşurinţă adresa IP a încărcătorului. Aceasta, la rândul lor, le va permite să exploateze orice vulnerabilitate şi să perturbe activitatea.

Citeşte continuarea pe go4it.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase