Home » Lumea digitală » Facebook permite cercetătorilor să studieze datele colectate pentru a lupta cu fake news

Facebook permite cercetătorilor să studieze datele colectate pentru a lupta cu fake news

Facebook permite cercetătorilor să studieze datele colectate pentru a lupta cu fake news
Publicat: 22.05.2019
Facebook recunoaşte influenţa pe care platforma o poate avea asupra alegerilor şi evenimentelor politice de pe mapamond şi permite accesul unui grup de cercetători la datele colectate de la utilizatori.

Facebook este cea mai mare platformă de socializare din lume cu aproximativ două miliarde de utilizatori, ceea ce îi oferă lui Mark Zuckerberg, în condiţiile slabei reglementări ale acestei pieţe, o influenţă greu de egalat în lumea în care trăim. Deşi despre fondatorul reţelei sociale încă mai putem spune că operează cu intenţii onorabile, din păcate nu putem spune acest lucru despre mulţi alţii care au folosit această reţea pentru a influenţa sau chiar crea evenimente sociale, politice sau chiar economice.

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează şi pericolul pe care îl ridică fenomenul „fake news”, Facebook a luat o decizie radicală în istoria companiei şi a permis accesul a 60 de cercetători aparţinând 30 de instituţii academice din 11 ţări, conform Science Alert. Acestora li se va permite accesul la datele pe care compania le colectează de la utilizatori. Această echipă de cercetători va analiza datele colectate în ceea ce priveşte hyperlink-urile din Taiwan, ştirile partizane din Brazilia, fake news diseminat în alegerile din Chile dar şi calitatea ştirilor pe care ulizatorii europeni le împărtăşesc între ei.

Conform Consiliului Cercetării în Ştiinţele Sociale (SSRC), o organizaţie non-profit care îşi propune extinderea cunoşterii în acest domeniu, echipa de cercetători selectată va avea sarcina de „a extinde înţelegerea modului în care platformele sociale au fost folosite în alegerile din Italia sau Chile şi cum acestea pot fi folosite pentru a influenţa opinia publică din Taiwan”. În ceea ce priveşte Taiwan, cercetătorii sunt de părere că campaniile de dezinformare scapă de sub control şi că acestea ar putea reprezenta o ameninţare majoră în ceea ce priveşte regimul democratic al acestui stat în contextul alegerilor care vor avea loc în viitorul apropiat.

Deşi unele studii se vor concentra asupra unor spaţii geografice şi evenimente specifice, unii cercetători, precum cei de la Universitatea Ohio, vor folosi această oportunitate pentru a investiga tiparele modului în care fenomenul fake news se propagă în spaţiul mai multor reţele sociale.

Datele la care Facebook va oferi acces cercetătorilor vor permite acestora să urmărească popularitatea anumitor ştiri sau postări în cadrul mai multor reţele sociale. De asemenea, vor oferi informaţii importante în ceea ce priveşte reclamele cu conţinut electoral şi politic din zone precum Statele Unite, Marea Britanie, Brazilia, India, Ucraina, Israel şi Uniunea Europeană.

Pentru a putea avea acces la datele utilizatorilor, cercetătorii au semnat nişte contracte prin care li se va garanta libertatea de a publica orice descoperiri vor face, atâta vreme cât vor respecta intimitatea utilizatorilor de Facebook.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase