Home » Lumea digitală » Cercetătorii au creat o alternativă care poluează mai puţin ca Bitcoin

Cercetătorii au creat o alternativă care poluează mai puţin ca Bitcoin

Cercetătorii au creat o alternativă care poluează mai puţin ca Bitcoin
Publicat: 26.12.2019
În prezent, „minarea” după criptomonede, inclusiv Bitcoin, este limitată de consumul ridicat de electricitate.

Criptomonedele au avut parte de multă vizibilitate în ultimii ani şi asta datorită valoriilor crescute pe care acestea le-au avut în anumite perioade, în raport cu monedele convenţionale. Considerate de către unii experţi şi entuziaşti viitorul tranzacţiilor financiare, criptomonedele au un consum ridicat de electricitate şi, implicit, o amprentă de carbon corespunzătoare.

Profesorul Rachid Guerraoui, de la Şcoala de Ştiinţe ale Computerului şi Comunicării din cadrul Politehnicii din Lausanne, este de părere că această amprentă de carbon poate fi redusă considerabil prin schimbarea întregii paradigme din spatele criptomonedelor, notează Science Daily.

În cadrul sistemului actual, aşa cum a fost prezentat de către Satoshi Nakamoto în anul 2008, cei care folosesc criptomonedele trebuie să ajungă la „consens”. Mai exact, pentru a elimina problema înşelătoriilor, participanţii trebuie să execute o serie de calcule complexe prin care să verifice toate tranzacţiile desfăşurate.

Rachid Guerraoui este de părere că acest sistem, după cum arată şi statisticile, este mult prea greoi şi foloseşte mult prea multă electricitate. De aceea, el propune o schimbare de paradigmă: în loc de asumpţia că toţi jucătorii ar putea să îi înşele pe ceilalţi, el propune o „prezumpţie de nevionovăţie”. 

„Propunem o abordare minimalistă. Am ajuns la concluzia că nu trebuie să ajungem la un consens în mod obligatoriu, trebuie doar să limităm comportamentele incorecte atunci când apar”, explică Rachid Guerraoui. El mai adaugă: „Astfel presupunem că toate lumea este de bună credinţă şi în posibilitatea în care jucătorii observă că cineva încearcă să facă ceva greşit, ei vor igonora doar respectivul jucător”.

Cu ajutorul acestui nou sistem Byzantine Reliable Broadcast (BRB), minarea după criptomonede poate atinge un nivel mult mai mic de consum al energiei electrice, după cum explică profesorul Guerraoui, „tranzacţiile vor avea acelaşi consum energetic precum cel al trimiterii unui email”.

Totuşi, apare o întrebare: „Cum vor putea jucătorii să asigure securitatea tranzacţiilor?”. Răspunsul este comunicarea: „Dacă un jucător rău intenţionat vrea să efectueze o plată, de exemplu, acest sistem nu ar permite nimănui să accepte bani de la acel jucător până când un eşantion ales la întâmplare a confirmat că jucătorul nu a trimis bani nimănui altcuiva; în caz contrar, plata nu va fi acceptată „, explică el. „Practic, spunem că trebuie doar să schimbaţi informaţii cu un eşantion de jucători pentru a implementa o criptomonedă”, a adăugat el.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase