Folosirea mașinilor electrice nu va rezolva problema încălzirii globale – studiu

28 10. 2020, 18:03

În ultimii ani mașinile electrice au devenit tot mai accesibile și populare.

Mașinile electrice devin înlocuitori din ce în ce mai fezabili pentru automobilele convenționale care consumă combustibili fosili, ceea ce, la prima vedere, poate părea un pas în direcția supraviețuirii speciei noastre.

Din nefericire, străzile pline de mașini alimentate cu baterii nu vor fi suficient pentru a opri schimbările climatice, a scris inginerul de mediu al Universității din Toronto Alexandre Milovanoff în The Conversation. Conform lucrărilor sale, va trebui să devenim mai ambițioși și să abordăm problema mai mare: vehiculele private, notează Futurism.

Mai multe autobuze și trenuri electrice

Adevăratul potențial al vehiculelor electrice, susține Milovanoff, este că acestea oferă o oportunitate de a regândi cu totul infrastructura noastră de transport. Pentru a aborda serios problemele emisiilor de carbon, ar trebui să punem accentul pe autobuzele și trenurile electrice și mai puțin pe mașinile personale cu baterii.

Potrivit cercetărilor realizate de către Milanoff, publicate luna trecută, electrizarea transportului nostru prin concentrarea asupra mașinilor este un obiectiv nerealist, care ar duce la producerea a câteva sute de milioane de mașini, iar asta ar putea pune presiune imensă pe rețelele de drumuri.

Nucleul argumentului lui Milovanoff este că mașinile electrice oferă îmbunătățiri majore, din punct de vedere ecologic, față de mașinile care consumă combustibili fosili. Dar această comparație este o imagine incompletă care lasă deoparte cât de eficiente ar fi sistemele de transport public.

„Pur și simplu, există trei moduri de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din transportul de pasageri: reducerea numărului călătoriilor, schimbare automobilelor sau îmbunătățirea tehnologiilor”, a scris Milovanoff în. „Vehiculele electrice abordează doar o parte a problemei, cea tehnologică”.

Citește și:

Cât costă întreținerea unei mașini electrice?

Un hacker susține că a preluat controlul întregii flote de mașini electrice Tesla

O companie din China vinde mașini electrice fără baterii

Trei companii mari lansează o reţea de staţii de încărcare pentru maşini electrice