Home » Lumea digitală » Un inginer a creat un material care folosește fructele și legumele aruncate pentru a produce energie

Un inginer a creat un material care folosește fructele și legumele aruncate pentru a produce energie

Un inginer a creat un material care folosește fructele și legumele aruncate pentru a produce energie
Sursa foto: Youtube
Publicat: 27.11.2020

Inginerul explică faptul că materialul lui captează razele ultraviolete, în locul luminii vizibile.

Un inginer a proiectat un material compus din fructe și legume care colectează lumina și o transformă în electricitate. Acest material diferă de panourile solare cu care suntem obișnuiți, deoarece acestea captează, în principal, lumina vizibilă și infraroșie, în timp ce noua invenție captează undele din partea ultravioletă a spectrului, notează Tech Xplore.

Cercetătorul de 27 de ani de la Universitatea Mapua din Filipine din Manila a extras compuși organici luminescenți din fructe și legume putrezite și i-a suspendat într-un compus din rășină. Lumina ultravioletă trece prin material se transformă în lumină vizibilă. Și, spre deosebire de panourile solare, dispozitivul, numit Aureus, nu are nevoie să fie expus la Soare, deoarece poate utiliza în mod eficient lumină ultravioletă care este dispersată și împrăștiată de pe suprafețe.

Un proiect câștigător

Această creație a fost câștigătoare a premiului James Dyson din acest an la categoria sustenabilitate. Premiul Dyson a fost stabilit de inventatorul cu același nume, un miliardar și cel mai bogat om din Marea Britanie, și este oferit studenților din întreaga lume, în acest an au fost trimise aproximativ 1.800 de proiecte.

„Trebuie să ne folosim mai mult resursele și să creăm sisteme care să nu epuizeze resursele noastre actuale”, a spus Maigue, creatorul noului material. „Cu Aureus, îmbunătățim recolta agricultorilor care au fost afectați de dezastre naturale, cum ar fi taifunurile, care se întâmplă, de asemenea, să fie un efect al schimbărilor climatice. Prin aceasta putem rezolva problemele pe care le avem în prezent”.

El a menționat că principiile din spatele lui Aureus sunt aceleași cu cele din spatele aurorei boreale. Particulele atomice încărcate emise de soare care intră în atmosfera Pământului interacționează cu alți atomi și eliberează fotoni sau particule de lumină. Luminile de neon viu colorate demonstrează, de asemenea, același principiu.

Aureus ar fi aplicat pe ferestrele zgârie-nori pentru a crea ferme verticale de energie solară. Maigue a explicat faptul că clădirile moderne folosesc acoperiri pentru ferestre care deviază lumina ultravioletă și o redirecționează adesea către trecătorii de dedesubt. Aureus ar putea capta acea lumină și să o folosească în mod eficient.

Citește și:

Cercetătorii coreeni au creat o vopsea care funcționează la fel ca panourile fotovoltaice

Panourile ”anti-solare” ar putea produce energie noaptea

Panourile solare ar putea avea o eficienţă energetică de 80%, graţie unei inovaţii tehnologice

Panourile solare transparente au atins o eficiență de 8%

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase