Home » Lumea digitală » El Salvador va construi un oraș Bitcoin la baza unui vulcan. Orașul „va include de toate”

El Salvador va construi un oraș Bitcoin la baza unui vulcan. Orașul „va include de toate”

Publicat: 23.11.2021
El Salvador va construi un oraș Bitcoin la baza unui vulcan. Orașul „va include de toate”
Sursa foto: Unsplash

El Salvador intenționează să construiască un oraș Bitcoin la baza unui vulcan, criptomoneda fiind folosită pentru a finanța proiectul, a anunțat președintele țării.

Orașul va fi circular, de forma unei monede mari și va fi construit în regiunea sud-estică La Unión, a declarat președintele Nayib Bukele, citat de BBC.

Amplasamentul va profita de energia geotermală a vulcanului Conchagua pentru a alimenta mineritul bitcoin, a adăugat el. El Salvador a devenit recent prima țară care a folosit bitcoin ca mijloc legal de plată.

Măsura a dus la proteste pe scară largă din cauza temerilor că această criptomonedă va aduce instabilitate și inflație în această țară săracă din America Latină.

Adresându-se unei mulțimi gălăgioase la un eveniment promoțional bitcoin în orașul de coastă Mizata, Bukele a declarat că noul oraș planificat va „include de toate”.

Moneda virtuală, mijloc legal de plată alături de dolarul american

„Zone rezidențiale, zone comerciale, servicii, muzee, divertisment, baruri, restaurante, aeroport, port, cale ferată – totul dedicat bitcoin”, a spus președintele, care a adăugat că în oraș nu se vor percepe impozite pe venit, ci doar taxa pe valoarea adăugată (TVA).

El a precizat că jumătate din veniturile obținute vor fi folosite pentru „a construi orașul”, în timp ce restul va fi folosit pentru a menține străzile „îngrijite și curate”.

Extragerea Bitcoin și a altor criptomonede se face cu ajutorul unor computere sofisticate care rezolvă probleme matematice complexe. Este un proces costisitor, dificil și consumă cantități mari de energie.

Bukele nu a oferit date pentru construcția sau finalizarea orașului, dar a spus că a estimat că o mare parte din infrastructura publică va costa aproximativ 300.000 de bitcoini.

Dezvoltare economică și creare de locuri de muncă

Un bitcoin se tranzacționează în prezent la puțin sub 60.000 de dolari.

În septembrie, El Salvador a introdus moneda virtuală ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american.

La momentul respectiv, guvernul a lansat o nouă aplicație de portofel digital, oferind 30 de dolari (22 de lire sterline) în bitcoin fiecărui cetățean. De asemenea, au fost instalate peste 200 de noi bancomate în întreaga țară.

Măsura a fost prezentată ca o modalitate de a stimula dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, însă El Salvador a fost divizat de această mișcare.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase