Home » Lumea digitală » Peste 320 de milioane de dolari furați în cel mai recent hack de criptomonede

Peste 320 de milioane de dolari furați în cel mai recent hack de criptomonede

Peste 320 de milioane de dolari furați în cel mai recent hack de criptomonede
Foto: Shutterstock
Publicat: 06.02.2022

Platforma Wormhole, una dintre cele mai populare punți de legătură între blockchain-urile ethereum și solana a pierdut peste 320 de milioane de dolari, în urma unui aparent hacking.

Platforma Wormhole, una dintre cele mai populare punți de legătură între blockchain-urile ethereum și solana a pierdut peste 320 de milioane de dolari, în urma unui aparent hack.

Este al doilea cel mai mare exploit al DeFi (Decentralized Finance – finanțe descentralizate, tehnologie care elimină controlul pe care năncile îl au auspra banilor) din toate timpurile, imediat după jaful criptografic de 600 de milioane de dolari de la Poly Network, și este cel mai mare atac de până acum asupra solana, un rival al ethereum-ului care câștigă tot mai mult teren în ecosistemele de token-uri nefungibile (NFT) și de finanțe descentralizate, anunță CNBC.

Ethereum este cea mai utilizată rețea blockchain și este un jucător important în lumea DeFi, în care bucăți programabile de cod cunoscute sub numele de contracte inteligente pot înlocui intermediari precum băncile și avocații în anumite tipuri de tranzacții comerciale. Un concurent introdus mai recent, solana, este din ce în ce mai popular, deoarece este mai ieftin și mai rapid de utilizat decât ethereum.

Interoperabilitatea ecosistemelor blockchain

Adesea, deținătorii de criptomonede nu operează exclusiv în cadrul unui singur ecosistem blockchain, astfel încât dezvoltatorii au construit punți de legătură pentru a permite utilizatorilor să trimită criptomonede de la un lanț la altul.

Wormhole este un protocol care le permite utilizatorilor să își mute activele între solana și ethereum.

Dezvoltatorii care reprezintă Wormhole au confirmat atacul pe contul de Twitter, spunând că rețeaua este „oprită pentru întreținere” în timp ce analizează un „potențial exploit”. Site-ul oficial al protocolului este în prezent offline.

O analiză a firmei de securitate cibernetică blockchain CertiK arată că profiturile atacatorului până în prezent se ridică la cel puțin 251 de milioane de dolari în valoare de ethereum, aproape 47 de milioane de dolari în solana și peste 4 milioane de dolari în USDC, un stablecoin ancorat de prețul dolarului american.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase