Home » Lumea digitală » Ce este catastrofa informațională și cât de aproape este omenirea de acest moment?

Ce este catastrofa informațională și cât de aproape este omenirea de acest moment?

Sursa foto: Envato
Publicat: 13.02.2023

Oamenii produc o cantitate imensă de date, fie că este vorba despre un fișier Word sau un videoclip.

În 2020, experții au estimat că omenirea a produs aproximativ 2,5 cvintilioane de octeți de date digitale pe zi. Până în 2025, pe baza unei rate de creștere anuală compusă a datelor estimate la 61%, am putea produce în jur de 175 de zettabyți, sau 1.400.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de byți.

Așadar, ce este catastrofa informațională? Pe scurt, așa cum se subliniază într-o lucrare din 2020 a fizicianului Melvin M. Vopson, catastrofa informațională este atunci când numărul de byți pe care îl producem este mai mare decât numărul de atomi pe care îi avem.

„În prezent, producem anual pe Pământ ∼1021 de byți digitali de informație”, a scris Vopson. „Presupunând o rată de creștere anuală de 20%, estimăm că după ∼350 de ani de acum înainte, numărul de byți produși va depăși numărul tuturor atomilor de pe Pământ, ∼1050.”

Presupunând o rată de creștere de 50%, catastrofa informațională se va produce peste aproximativ 150 de ani.

Există vreo modalitate de a evita catastrofa informațională?

„Peste aproximativ 110 ani”, scria Vopson în Conversation în 2021, „puterea necesară pentru a susține această producție digitală va depăși consumul total de energie planetară din prezent.”

Acest calcul presupune, destul de generos, că „producția de conținut digital” va avea loc la eficiență maximă, ceea ce cu siguranță nu este cazul astăzi.

„Prin urmare, se pare că ritmul actual de creștere nu este sustenabil, iar producția de informații digitale va fi limitată în viitor de constrângerile legate de puterea planetară.”

Cu mult înainte de oricare dintre aceste puncte, planeta va trebui să se confrunte cu problemele de mediu implicate de stocarea unor volume de date din ce în ce mai mari și să impună un fel de limită.

„Dacă numărul de byți crește mai mult decât numărul de atomi disponibili pe Pământ”, sugerează o lucrare din 2023 pe această temă, „o soluție simplă este să obținem mai mulți atomi.”

Catastrofa informațională s-ar putea produce peste 150 de ani

Pe scurt, dacă vrem ca datele noastre să continue să crească în ritmul de care ne bucurăm momentan, nu putem face acest lucru cu adevărat (pe termen lung) decât dacă ne mutăm în afara planetei.

După cum sugerează lucrarea din 2023, publicată în jurnalul Futures, există o serie de locuri în Sistemul Solar care sunt ideale pentru nevoile noastre de date, în special în ceea ce privește păstrarea la rece a spațiilor de stocare a datelor și funcționarea lor la eficiență maximă.

Deși poate părea o soluție îndepărtată la problemele noastre, cercetătorii susțin că s-ar putea realiza multe cu o cantitate modestă de hardware, scrie IFL Science.

„Viitoarea tehnosferă umană care se întinde în regiunile reci și bogate atât din interiorul, cât mai ales din exteriorul sistemului solar este cea mai bună garanție a supraviețuirii pe termen lung a speciei noastre și a tuturor valorilor și creațiilor sale”, concluzionează ei. „În același timp, este cea mai bună șansă pentru salvarea planetei.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi probleme pentru angajații din tehnologie. Bonusurile de la Google, amânate

Un profesor olandez susține că Internetul va dispărea la un moment dat

O femeie din Mexic a fost tranșată pentru organe de un bărbat cunoscut pe Internet

Un singur laser a transmis în timp record doar o secundă de trafic de Internet

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase