Home » Lumea digitală » De câtă energie este nevoie pentru generarea de imagini AI? Cantitatea este surprinzătoare!

De câtă energie este nevoie pentru generarea de imagini AI? Cantitatea este surprinzătoare!

Publicat: 08.12.2023

Nu este tocmai un secret faptul că instrumentele de Inteligență Artificială Generativă, precum ChatGPT de la OpenAI, consumă o cantitate astronomică de energie. Dar câtă energie consumă generarea de imagini AI?

Generarea de imagini AI din texte, folosind un instrument precum Midjourney sau DALL-E al OpenAI este extrem de intensivă din punct de vedere energetic.

Conform observațiilor făcute inițial de The Register, o echipă de cercetători de la dezvoltatorul de AI Hugging Face și de la Universitatea Carnegie Mellon (SUA) a împărtășit recent o lucrare, încă neevaluată inter pares, dar disponibilă pe serverul de preprint ArXiv, cu privire la cantitatea de energie necesară pentru diverse sarcini în cazul instrumentelor de Inteligență Artificială.

Rezultatele lor evidențiază impactul real al amprentei de carbon atunci când se recurge la AI în locul unui artist uman pentru realizarea de imagini.

Câtă energie consumă generarea de imagini AI?

De remarcat este faptul că cercetătorii au descoperit că „modelul de generare cel mai puțin eficient” pe care l-au studiat, XL, instrumentul open source al Stable Diffusion, lansat în iulie, folosește aproape aceeași cantitate de energie per imagine precum cea necesară pentru a încărca complet un smartphone.

Generarea a 1.000 de imagini cu acest model generează emisii de carbon echivalente cu „6,6 kilometri parcurși de un vehicul de pasageri cu motor pe benzină”, conform lucrării.

Totuși, din cauza „variației mari între modelele de generare de imagini”, acest număr poate fi și mai mic. În ansamblu, pentru toate modelele testate, generarea a 1.000 de imagini a necesitat în medie 2,907 kWh, aproximativ echivalentul încărcării bateriei unui telefon până la 24% per imagine, scrie Futurism.

Amprenta de carbon a Inteligenței Artificiale, o problemă majoră

Generarea textului pare, totuși, un proces mult mai puțin consumator de energie, necesitând doar echivalentul a trei încărcări de smartphone pentru 1.000 de interogări, au descoperit cercetătorii.

Dar extrapolând datele la nivel global, studiul dezvăluie o adevăratață problemă. Companii precum OpenAI și Google se confruntă deja cu facturi energetice în creștere rapidă pe măsură ce încearcă să mențină online instrumentele lor de AI generativ.

Estimări recente sugerează că serverele AI de la nivel global folosesc echivalentul a ceea ce folosește întreaga țară Argentina într-un an. Doar răcirea acestor servere are o amprentă ecologică uluitoare. Conform Raportului de Mediu al Google din 2023, compania a folosit anul trecut 21,2 miliarde de litri de apă, o creștere de 20% față de utilizarea din 2021.

Pe scurt, amprenta de carbon a industriei AI va continua să fie o problemă majoră, mai ales pe măsură ce lumea se apropie tot mai mult de o catastrofă climatică. Această cercetare servește drept un avertisment că chiar și la nivel de imagine, costurile energetice ale utilizării acestor instrumente AI generative pot fi semnificative.

Nu este clar, însă, cum se compară aceste rezultate cu generatoarele de imagini AI mai des utilizate, precum Midjourney sau DALL-E al OpenAI, care nu au făcut parte din studiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Un start-up lucrează la tehnologia prin care să muncești în timp ce visezi

Un bărbat a aplicat la 5.000 de joburi folosind Inteligența Artificială. Câte interviuri a obținut?

OpenAI refuză să comenteze despre Q star, următoarea generație de Inteligență Artificială

Inteligența Artificială prezice viitorul Inteligenței Artificiale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase