Home » Lumea digitală » Inteligența Artificială prezice viitorul Inteligenței Artificiale

Inteligența Artificială prezice viitorul Inteligenței Artificiale

Publicat: 26.10.2023

A devenit aproape imposibil pentru cercetătorii umani să urmărească abundența copleșitoare de publicații științifice în domeniul Inteligenței Artificiale (AI) și să rămână la curent cu progresele. Așa că aceștia au lăsat AI-ul să prezică viitorul cercetării Inteligenței Artificiale.

Oamenii de știință dintr-o echipă internațională condusă de Mario Krenn, de la Institutul Max-Planck pentru Știința Luminii (Germania), au dezvoltat acum un algoritm AI care nu numai că îi ajută pe cercetători să se orienteze sistematic, ci le și spune cum ar putea arăta viitorul cercetării Inteligenței Artificiale.

Lucrarea a fost publicată în Nature Machine Intelligence.

Viitorul cercetării Inteligenței Artificiale, prezis chiar de către AI

În domeniul inteligenței artificiale și al învățării automate (ML), numărul publicațiilor științifice crește exponențial și se dublează aproximativ la fiecare 23 de luni. Pentru cercetători, este aproape imposibil de ținut pasul cu progresul și de menținut o imagine de ansamblu cuprinzătoare.

Mario Krenn, liderul grupului de cercetare de la Institutul Max-Planck pentru Știința Luminii, din Erlangen, abordează soluția la această provocare într-un mod neconvențional. El a dezvoltat un nou instrument bazat pe grafice, Science4Cast, care îi permite să pună întrebări despre dezvoltarea viitoare a cercetării AI.

Înainte de asta, grupul internațional de cercetare a anunțat competiția Science4Cast cu scopul de a surprinde și prezice dezvoltarea conceptelor științifice în domeniul cercetării AI, determinând ce subiecte vor fi în centrul cercetărilor viitoare. Au fost depuse peste 50 de contribuții cu abordări diferite, notează Tech Xplore.

Krenn, împreună cu echipele de top, a examinat acum diferitele metode aplicate, de la metode pur statistice la metode pur de învățare, și a ajuns la rezultate surprinzătoare. „Cele mai eficiente metode folosesc un set atent îngrijit de caracteristici de rețea și nu o abordare continuă AI”, a spus Mario Krenn. Acest lucru sugerează un potențial semnificativ care poate fi deblocat folosind abordări pure ML fără cunoștințe umane.

O muză artificială

Science4Cast este o reprezentare a cunoștințelor bazată pe grafice care devine mai complexă în timp pe măsură ce sunt publicate mai multe articole științifice. Fiecare nod din grafic reprezintă un concept în AI, iar conexiunile dintre noduri indică dacă și când două concepte au fost studiate împreună.

De exemplu, întrebarea „Ce se va întâmpla?” poate fi descrisă ca o întrebare matematică despre dezvoltarea ulterioară a graficului. Science4Cast este alimentat cu date reale din peste 100.000 de publicații științifice dintr-o perioadă de 30 de ani, rezultând un total de 64.000 de noduri.

Cu toate acestea, prezicerea subiectelor la care vor lucra cercetătorii în viitor este doar un prim pas. În munca lor, oamenii de știință descriu modul în care dezvoltarea ulterioară a Science4Cast ar putea oferi în curând sugestii personalizate pentru cercetători cu privire la viitoarele lor proiecte de cercetare.

„Ambiția noastră este să dezvoltăm o metodă care să servească drept sursă de inspirație pentru oamenii de știință, aproape ca o muză artificială. Acest lucru ar putea accelera progresul științei în viitor”, explică Krenn.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă după moarte cu toate informațiile pe care oamenii le-au publicat pe Internet?

IBM anunță un progres major! Revoluția digitală atinge un nou nivel

Apple cere un brevet pentru iPhone-ul pe care îl poți rula „ca pe o clătită”

Hackerii au creat rivalul lui ChatGPT

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase