Home » Știință » OpenAI refuză să comenteze despre Q star, următoarea generație de Inteligență Artificială

OpenAI refuză să comenteze despre Q star, următoarea generație de Inteligență Artificială

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.11.2023

După haosul generat de concedierea bruscă și apoi revenirea lui Sam Altman la conducerea companiei OpenAI, noi detalii continuă să iasă la iveală.

Unul dintre cele mai interesante zvonuri apărute în ultimele zile are de-a face cu Q*, pronunțat Q star, următoarea generație de Inteligență Artificială, care aparent ar avea capabilitatea de a rezolva probleme matematice de nivel de școală primară.

Publicații precum Reuters și The Information, citate de Futurism, au relatat despre un document intern trimis de Mira Murati, fost membru al consiliului nonprofit al OpenAI care a fost director executiv pentru puțin timp după concedierea lui Altman, în care aceasta confirma existența proiectului.

Nimeni nu cunoaște detalii exacte despre Q star

Astfel, mai multe zvonuri au fost circulate. Unii s-au întrebat dacă proiectul a avut vreo legătură cu plecarea subită a lui Altman sau dacă Q star este atât de puternic pe cât se spune. Alții sunt de părere că OpenAI este tot mai aproape de Inteligența Artificială Generală, un algoritm care ar putea să îndeplinească sarcini complexe la fel de bine sau chiar mai bine decât oamenii.

Totuși, nimeni nu cunoaște detalii exacte despre Q star. OpenAI, companie care a dezvoltat mereu Inteligență Artificială în cel mai mare secret, a refuzat să comenteze pe acest subiect, potrivit The Atlantic.

„Asta ar fi un salt uriaș”

Un purtător de cuvânt a refuzat să ofere un punct de vedere, dar surse au declarat pentru jurnaliști că OpenAI dezvoltă cu adevărat Q star și l-a folosit deja pentru a rezolva probleme de matematică. Totuși, sursele au insistat că existența proiectului nu a fost motivul pentru concedierea lui Altman.

Chiar dacă nu știm ce este Q star sau dacă va fi vreodată un produs comercial, faptul că are abilitatea de a rezolva probleme matematice pe care nu le-a mai văzut înainte a atras atenția experților, având în vedere că așa ceva este greu de realizat cu un model de Inteligență Artificială.

„Dacă are abilitatea de a înțelege în mod logic concepte abstracte, asta ar fi un salt uriaș”, a spus  Charles Higgins, co-fondator al start-upului de Inteligență Artificială Tromero.

OpenAI evită întrebările și preferă să lase zvonurile să curgă

De asemenea, așa cum relatează jurnaliștii de la Futurism, trebuie să avem în vedere faptul că este ciudat felul în care OpenAI evită să răspundă la întrebări și preferă să lase zvonurile să curgă.

Secretomania este scrisă în ADN-ul companiei. OpenAI a recunoscut anterior că limitarea informațiilor despre modelul de limbaj GPT-4 ar însemna că și-ar putea menține avantajul competitiv.

Cu alte cuvinte, la acest moment, este imposibil de spus cu certitudine ce este Q star, cât de puternic este sau dacă va fi sau a fost deja un salt uriaș în avansul AI.

O mașinărie capabilă să folosească rațiunea pentru probleme de matematică ar putea, cel puțin teoretic, să învețe să îndeplinească alte sarcini ce implică informații deja existente, cum ar fi codarea sau extragerea de concluzii de la un articol de știri. Matematica este o provocare pentru că necesită ca modelele de AI să aibă capacitatea de a folosi rațiunea și de a înțelege cu adevărat cu ce au de-a face, conform MIT Technology Review.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un om de știință crede că omenirea va atinge singularitatea până în anul 2031

OpenAI dezvolta Inteligență Artificială atât de avansată, înainte de concedierea lui Sam Altman, încât unii angajați s-au panicat

Criza continuă la OpenAI: S-a aflat de ce a fost dat afară Sam Altman, directorul executiv și unul dintre fondatori

Decizie ȘOC la OpenAI, creatorul ChatGPT! Directorul executiv Sam Altman a fost concediat cu efect imediat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase