Home » Lumea digitală » Test de cultură generală. Ce este Inteligența Artificială?

Test de cultură generală. Ce este Inteligența Artificială?

Publicat: 14.12.2023

În ziua de astăzi, peste tot se vorbește despre AI. Dar ce este Inteligența Artificială, de fapt? Iată răspunsul!

Ce este Inteligența Artificială? Inteligența Artificială (AI) reprezintă capacitatea unui computer sau a unui robot de a îndeplini sarcini asociate în mod obișnuit ființelor inteligente.

Termenul este frecvent aplicat proiectului de dezvoltare a sistemelor dotate cu procese intelectuale caracteristice oamenilor, cum ar fi capacitatea de a gândi, de a descoperi sensul, generaliza sau învăța din experiența anterioară.

Ce este Inteligența Artificială?

De la dezvoltarea computerului digital, în anii 1940, s-a demonstrat că aceste mașinării pot fi programate să efectueze sarcini foarte complexe, cum ar fi descoperirea unor demonstrații pentru teoreme matematice sau pentru jocul de șah și asta cu mare competență.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor continue în ceea ce privește viteza de procesare a computerelor și a capacității de memorie, încă nu există programe care să poată rivaliza cu flexibilitatea umană pe domenii mai largi sau în sarcini care necesită multă cunoaștere cotidiană.

Pe de altă parte, unele programe au atins nivelurile de performanță ale experților și profesioniștilor în îndeplinirea anumitor sarcini specifice, astfel încât Inteligența Artificială în acest sens limitat se regăsește în aplicații diverse, precum diagnosticul medical, motoarele de căutare pe internet, recunoașterea vocală sau chatboți.

Dar ce este inteligența?

Totul, cu excepția comportamentului uman cel mai simplu, îi este atribuit inteligenței, deși chiar și cel mai complicat comportament al insectelor nu este, de obicei, considerat un indicator al inteligenței.

Care este diferența? Luați în considerare comportamentul viespii Sphex ichneumoneus. Atunci când femela se întoarce la cuib cu hrană, o depune mai întâi pe prag, verifică dacă sunt intruși în interiorul vizuinii și numai apoi, dacă totul este în regulă, își duce hrana înăuntru.

Adevărata natură a comportamentului instinctual al viespii este dezvăluită dacă hrana este mutată la câțiva centimetri distanță față de intrarea în cuib în timp ce ea este înăuntru: atunci când iese, va repeta întregul proces de fiecare dată când hrana este deplasată. Inteligența, vizibil absentă în cazul lui Sphex, trebuie să includă capacitatea de a se adapta la circumstanțe noi.

Psihologii caracterizează în general inteligența umană nu doar printr-o singură trăsătură, ci printr-o combinație a multor abilități diverse. Cercetarea în domeniul AI s-a concentrat în principal pe următoarele componente ale inteligenței: învățare, raționament, rezolvarea problemelor, percepție și folosirea limbajului, potrivit Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

De câtă energie este nevoie pentru generarea de imagini AI? Cantitatea este surprinzătoare!

Un start-up lucrează la tehnologia prin care să muncești în timp ce visezi

Un bărbat a aplicat la 5.000 de joburi folosind Inteligența Artificială. Câte interviuri a obținut?

Rețelele mobile, mai eficiente cu Inteligența Artificială

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase