Home » D:News » O singură viespe din Asia a creat o populație întreagă în Europa, după o răspândire rapidă

O singură viespe din Asia a creat o populație întreagă în Europa, după o răspândire rapidă

O singură viespe din Asia a creat o populație întreagă în Europa, după o răspândire rapidă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.01.2023

Speciile invadatoare au o abilitate notorie de a se răspândi rapid prin ecosisteme nepregătite, făcând ravagii în jurul lor. Viespea asiatică (Vespa Velutina) nu este o excepție întrucât aceasta își extinde habitatul mai mult de 80 de kilometri pe an, în timp ce se hrănește cu albine sau alte insecte. 

Cu aproape 20 de ani în urmă, micile viespi își făceau pentru prima dată apariția în Europa. Analizele genetice au dezvăluit recent că infestarea lor rapidă și răspândită în Vest a fost, probabil, rezultatul unei singure viespi care a ajuns din China în Franța, în 2004. Cercetarea a fost publicată în Journal of Hymenoptera.

„Cercetarea noastră a dezvăluit potențialul remarcabil al expansiunii populației de insecte eusociale în zonele invadate, chiar și atunci când diversitatea genetică inițială este extrem de scăzută”, a declarat ecologistul Simon Harrison de la University College Cork, Marea Britanie, potrivit Science Alert.

O singură viespe, creatoarea unei întregi populații

Zoologul Eileen Dillane de la University College Cork și echipa sa au analizat trei gene de la prima sosire înregistrată a viespilor asiatice în Irlanda, în aprilie 2021, și le-au comparat cu viespile găsite în Europa continentală. Toate genele erau gene mitocondriale, care sunt transmise pe linie feminină.

„Lucrările anterioare au demonstrat că viespea asiatică în Europa a împărtășit aceeași linie genetică, pe baza studiului unei singure gene. Noi am făcut un pas mai departe și am analizat două gene suplimentare care ar fi mai sensibile la detectarea variațiilor în cadrul populației invadatoare”, explică Dillane.

Rezultatele au indicat că linia maternă a viespilor găsite în Dublin a fost aceeași văzută peste tot în Europa.

„Rezultatele noastre, împreună cu cele ale altor grupuri, sugerează că întreaga populație de V. Velutina din Europa, care în prezent ar putea număra mai multe milioane de indivizi, descinde dintr-o singură regină împerecheată care a sosit din China în urmă cu aproximativ 15-20 de ani”, scrie echipa în lucrare.

Viespile asiatice nu reprezintă un pericol pentru oameni

În Asia de Sud-Est, țara sa natală, viespea asiatică se hrănește cu albinele asiatice, care au un sistem complex de avertizare și de apărare împotriva prăzii. Ele vor strânge o viespe atacatoare într-o minge de albine, supraîncălzind-o până la moarte. Din nefericire, albinele europene nu au aceste comportamente defensive, ceea ce le face ținte ușoare pentru viespi, iar asta duce la îngrijorări în ceea ce privește serviciile de polenizare de pe întregul continent.

În timp ce albinele asiatice au înțepătură neplăcută, la care unii oameni pot avea reacții alergice, din fericire acestea nu sunt agresive cu oamenii, spre deosebire de albinele europene.

Vă mai recomandăm și:

De ce mor albinele atunci când ne înțeapă, dar viespile nu?

Viespile gigantice asiatice au ajuns în Statele Unite. Înţepătura lor este mortală pentru oameni

Viespile lucrătoare pleacă din stup dacă ,,şefii” nu le oferă condiţii mai bune de muncă. Ce dezvăluie asta despre oameni

Cum putem salva albinele? Cercetătorii, îngrijorați de „apocalipsa insectelor”

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase