Home » Lumea digitală » Dublarea vitezei de procesare a computerelor, posibilă printr-o metodă inovatoare

Dublarea vitezei de procesare a computerelor, posibilă printr-o metodă inovatoare

Publicat: 26.02.2024

Imaginați-vă dublarea vitezei de procesare a computerelor, a tabletelor, a smartphone-ului sau a serverului folosind hardware-ul existent deja în aceste dispozitive. Nu ar fi extraordinar?

Hung-Wei Tseng, profesor asociat de inginerie electrică și calculatoare la UC Riverside (SUA), a prezentat o schimbare de paradigmă în arhitectura computerelor pentru a realiza dublarea vitezei de procesare a computerelor.

Tseng a explicat că dispozitivele informatice actuale au din ce în ce mai mult procesoare grafice (GPU-uri), acceleratoare hardware pentru Inteligență Artificială (AI) și învățare automată (ML) sau unități de procesare a semnalelor digitale drept componente esențiale. Aceste componente procesează informații separat, mutând informația de la o unitate de procesare la alta, creând astfel un blocaj.

Dublarea vitezei de procesare a computerelor ar putea rezolva două probleme deodată

În studiu, Tseng și Kuan-Chieh Hsu, absolvent de informatică de la UCR, introduc ceea ce ei numesc „simultaneous and heterogeneous multithreading” (SHMT).

Ei descriu realizarea lor a unui cadru SHMT propus pe o platformă de sistem încorporat care utilizează simultan un procesor ARM multi-core, un GPU NVIDIA și un accelerator hardware Tensor Processing Unit.

Sistemul a atins o creștere a vitezei de 1,96 ori și o reducere a consumului de energie cu 51%. „Nu trebuie să adăugați noi procesoare, pentru că le aveți deja”, a spus Tseng. Implicațiile sunt semnificative.

Unele întrebări încă au rămas fără răspuns

Utilizarea simultană a componentelor existente de procesare ar putea reduce costurile hardware-ului de calculator, reducând în același timp emisiile de carbon provenite din energia necesară pentru a menține funcționarea serverelor în centrele de prelucrare a datelor de dimensiuni mari. De asemenea, ar putea reduce necesitatea de a utiliza apa dulce, resursă limitată, pentru a menține răcirea serverelor.

Cu toate acestea, studiul lui Tseng avertizează că este necesară o investigație suplimentară pentru a răspunde la mai multe întrebări despre implementarea sistemului, suportul hardware, optimizarea codului și ce fel de aplicații ar putea beneficia cel mai mult, printre alte aspecte, scrie Tech Xplore.

Studiul a fost prezentat la cea de-a 56-a ediție a Annual IEEE/ACM International Symposium on Microarchitecture, desfășurat în octombrie 2023 în Toronto, Canada.

Vă recomandăm să citiți și:

Pot algoritmii să detecteze sarcasmul?

A fost creat Copilul AI! Cine și de ce a făcut asta?

Oamenii de știință susțin că chatboții încep să înțeleagă lumea

Duolingo concediază traducători în favoarea Inteligenței Artificiale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase