Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce părul nostru nu este albastru? Cercetătorii au o explicaţie surprinzătoare cu privire la acest fenomen

De ce părul nostru nu este albastru? Cercetătorii au o explicaţie surprinzătoare cu privire la acest fenomen

Publicat: 13.10.2016
Ce a apărut prima oară? Culorile sau capacitatea umană de a le observa? Evoluţia funcţiilor ochilor a început acum aproximativ 600 de milioane de ani, iar înainte de asta lucrurile erau mai puţin colorate decât sunt acum.

În ceea ce priveşte nuanţa blănii sau părului animalelor, aceasta îşi are originea în diferite  elemente evolutive. Galbenul, portocaliul sau roşul apare în urma concentraţiei de caroten din dietă, iar roşul din insecte şi fructe de pădure, pe când păsările flamingo absorb caroten prin consumul algelor şi animalelor mici şi, astfel, obţin culoarea roz.

Însă, culoarea albastră nu se absoarbe atât de uşor precum celelalte. Studiind mai multe specii de păsări, cercetătorii de la Argonne National Laboratory au observat că moleculele de keratină ce se află în celulele penajului schimbă modul în care lumina este refractată şi doar razele albastre sunt reflectate. Acest proces este cunoscut drept „Culoarea structurală”, care se află în opoziţie cu „Culoarea pigmentată”.

Pielea oamenilor poate are un rol important în procesul de pigmentare,  creându-se  diferite nuanţe de maro, roşu şi galben, dar nu şi nuanţe de albastru sau verde. Şerpii şi broaştele pot crea pigmentul albastru, dar nu şi pe cel verde, căci acesta apare prin adăugarea unui pigment galben unei culori structurale albastre.

Sursă: Seeker

Citeşte şi:

De ce nu există oameni cu ochi de culoare galbenă sau portocalie?

Cel mai impresionant exemplu al dezvoltării omenirii: un pigment creat de omul cavernelor va fi utilizat în cucerirea spaţiului

Surpinzător! Singurul flamingo negru din lume a fost filmat în Cipru. „Vezi aşa ceva foarte, foarte rar” – VIDEO

De ce albim?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase