Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce oamenii nu au păr în anumite zone ale corpului?

De ce oamenii nu au păr în anumite zone ale corpului?

De ce oamenii nu au păr în anumite zone ale corpului?
Publicat: 29.12.2018
Faptul că omul nu are păr pe palme şi pe tălpi a rămas o enigmă până acum, când o echipă de cercetători a venit cu o explicaţie, în urma unui studiu efectuat pe şoareci care scoate la iveală mecanismul molecular care ţine aceste zone lipsite de păr.

Explicaţia are în centru un mic mesager molecular, numit proteina Wnt, care transportă informaţia între celule cu privire la iniţierea, spaţierea şi creşterea părului pe corp, scrie Science Alert.

„Ştim că semnalele Wnt sunt critice pentru dezvoltarea foliculilor de păr; blocarea ei duce la piele fără păr, iar sporirea duce la formarea părului mai abundent”, a precizat Sarah Millar, dermatolog la University of Pennsylvania, autoare a studiului. „În acest studiu, am arătat că pielea din regiunile lipsite de păr produc în mod natural un inhibitor care opreşte activitatea Wnt”, a adăugat aceasta.

Inhibitorul este o proteină numită Dickkopf 2 (DKK2), iar atunci când este înlăturată complet la şoareci, cercetătorii au observat că părul creşte chiar şi în zonele în mod normal lipsite de păr. Acelaşi lucru a fost observat şi la experimentele realizate pe iepuri.

De aceea, cercetătorii sunt de părere că prezenţa proteinei este responsabilă pentru lipsa părului din anumite zone ale corpului. Millar şi echipa sa cred că prezenţa sau absenţa DKK2 are la bază beneficii evolutive. Spre exemplu, iepurii şi urşii polari au nevoie de labe blănoase pentru a supravieţui frigului. La oameni, prezenţa părului pe palme şi tălpi ar fi făcut viaţa un calvar din motive uşor de intuit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce unii oameni au părul creţ?

De ce ne creşte păr în nas?

Dovada ştiinţifică că până acum ţi-ai spălat greşit părul. Cum trebuie îngrijit părul şi cât de des ar trebui spălat – FOTO

De ce au oamenii păr pubian? Cercetătorii au diferite explicaţii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase