Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum ne trezește, de fapt, cofeina, cel mai folosit psihoactiv din lume?

Cum ne trezește, de fapt, cofeina, cel mai folosit psihoactiv din lume?

Cum ne trezește, de fapt, cofeina, cel mai folosit psihoactiv din lume?
Sursa foto: Jeremy Yap via Unsplash
Publicat: 23.05.2021

Cofeina este o substanță chimică amară asociată cu bazele purinice adenina și guanina. Produsă de o varietate de plante pentru a împiedica animalele erbivore să-i consume frunzele sau semințele, compusul este oarecum în mod ironic prețuit de oameni pentru aroma sa, dar și pentru efectul său stimulant.

De fapt, cofeina este cea mai folosită substanță psihoactivă din lume. 4 din 5 adulți consumă compusul sub forma de băutură rece sau caldă precum cafea, ceai sau energizant, de multe ori pentru a îndepărta starea de somnolență.

Cu alte cuvinte, stimularea apare mulțumită similarității cofeinei cu o substanță chimică pe care noi o producem pentru a încetini semnalele nervoase. Prin perturbarea acestui efect asupra creierului, neuronii noștri rămân activi în loc să încetinească, astfel declanșând o reacție în lanț care poate promova un răspuns de „luptă sau fugi” în tot corpul.

De ce te simți uneori somnoros?

Somnul implică o combinație complexă de funcții biologice care ar fi putut evolua cu mult timp înainte ca animalele să fi avut creier.

Totuși, în cazul celor care au sisteme nervoase, o parte crucială o reprezintă acumularea graduală a unui compus numit adenozină. Această substanță se acumulează în țesuturile cerebrale, printre receptorii din membranele unor anumite celule nervoase și reducând rata lor de declanșare.

Unii dintre acești nervi sunt asociați cu funcțiile musculare, astfel rezultând în starea letargică care apare odată cu trecerea orelor. Mai există și un efect al dilatării vaselor sangvine astfel încât creierul să poată primi un flux adecvat de oxigen. Alți nervi sunt conectați la circuite care gestionează stările de spirit, ceea ce explică motivul pentru care epuizarea nu este tocmai un sentiment bun.

După cât timp atinge concentrația de cofeină un vârf în creierul nostru?

Pentru a îndepărta „ceața” și a ne simți reîmprospătați, pur și simplu trebuie să ne oprim din activitate, să găsim un loc liniștit și să adormim. Imediat ce ne trezim, acei receptori vor fi din nou „curați” și nervii vor funcționa la capacitate maximă, cel puțin până când adenozina îi acaparează din nou.

Cofeina rămâne în jurul receptorilor, astfel că este mai greu pentru adenozină să se acumuleze încă o dată. În decurs de două ore de consumarea unei cești de cafea, concentrația de cofeină va atinge un vârf în creierul nostru, oferindu-ne un impuls și ajutând mușchii să se simtă mai „puțin grei”. De asemenea, cofeina contractă vasele sangvine din creier.

Așadar, de ce ne face cofeina să ne simțim treji și plini de energie?

Prin permiterea anumitor nervi din creier să continuă să se declanșeze într-un ritm relativ rapid, noi spunem, de fapt, altor circuite, precum cele din glanda pituitară, că ceva excitant are loc.

Astfel, răspunsul este eliberarea de epinefrină, un hormon care generează reacții de care am avea nevoie în momente de stres sau pericol. Inima noastre bate puțin mai rapid, pupilele se dilată, sângele este deviat spre mușchi, iar depozite de carbohidrați sunt eliberate din ficat.

Este cofeina periculoasă?

În general, majoritatea oamenilor cu obiceiul de a consuma echivalentul de până la patru cești de cafea pe zi, în jur de 400 mg de cofeină într-o perioadă de 24 ore, nu prezintă niciun risc clar asupra sănătății.

De fapt, o cantitate redusă de cofeină ar putea avea chiar și beneficii, inclusiv prevenirea bolilor cardiace, ajutarea mușchilor să ardă calorii și chiar crescând șansele de a trăi mai mult, potrivit Science Alert.

Totuși, chiar și o ceașcă de cafea pe zi poate produce o dependență fizică ce poate produce dureri de cap, letargie și iritabilitate atunci când persoana respectivă încearcă să renunțe la substanță.

Care este doza letală de cofeină?

Un obicei care trece de câteva cești pe zi sau implică adăugarea de cantități ridicate de zahăr poate elimina rapid toate acele beneficii. Apoi, mai avem de-a face și cu faptul că adenozina ne face, de fapt, o favoare. Substanța ne pregătește pentru cantitățile necesare de somn de care vom avea nevoie pentru a ne „curăța” creierul și repara corpul.

Pentru femeile însărcinate, consumul oricărei cantități de cofeină prezintă un risc.

Cofeina are și o doză letală, fiind raportate decese la concentrații de aproximativ 80 până la 100 micrograme de cofeină per mililitru de sânge. Asta ar însemna consumul a 10 grame de cofeină pură.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cofeina poate modifica structura creierului atunci când este consumată în timpul sarcinii

O specie rară care poate salva cafeaua de la schimbările climatice, redescoperită de cercetători

Cum te ajută cafeaua să arzi mai bine grăsimile

Caz medical alarmant: Ce se poate întâmpla în timpul unei supradoze de cofeină

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase