Prima pagină Maratoanele Descopera Mari întrebări

Care sunt diferenţele dintre cal şi catâr?

Redactia Descopera.ro | 10.13.2014 | ● Vizualizări: 15716

Pentru mulţi oameni, catârii par a fi nimic altceva decât nişte măgari de talie mai mare. Nimic mai greşit! Deşi sunt strâns înrudiţi atât cu caii, cât şi cu măgarii, catârii sunt sensibili diferiţi de aceştia

Catârul este de fapt un ecvid hibrid obţinut întotdeauna numai din încrucişarea dintre o iapă de cal şi un măgar mascul. Când o măgăriţă este încrucişată cu un armăsar, hibridul care se naşte poartă denumirea de bardot şi este diferit în unele aspecte fiziologice şi comportamentale de catâr.

Atât catârii, cât şi bardoţii sunt animale complet sterile. Aceasta este principala diferenţă dintre catâri şi cai. Sterilitatea catârilor este de fapt o consecinţă directă a faptului că ambii părinţi ai acestui hibrid aparţin unor specii diferite. Catârii sunt produşi pentru un singur scop, anume să fie folosiţi la muncă intensivă. Fiind hibrizi, catârii beneficiază din plin de aşa numit-a „vigoare a animalelor hibride”, adică sunt mai puternici şi mai rezistenţi la efort decât caii.

Catârii sunt de asemenea mai sănătoşi, mai duri, mai rezistenţi la foame şi la sete, şi mai docili decât caii. Din aceste motive, oamenii au folosit şi încă folosesc de mii de ani catârii. În timp ce caii au un număr de 64 de perechi de cromozomi, iar măgarii 62 de cromozomi, catârii au întotdeauna un număr de 63 de cromozomi.

Catârii trăiesc mai mult decât caii, care ating în medie 30 de ani, în timp ce catârii depăşesc uneori vîrsta de 40 de ani. Copitele catârilor sunt mult mai dure decât ale cailor, motiv pentru care aceste animale de povară nu trebuiesc potcovite.

În mod cumva neaşteptat, o serie de experimente complexe au scos la iveală faptul că aceşti hibrizi sunt mult mai inteligenţi decât caii.

Catârii au o talie intermediară între a calului şi măgarului, dar au urechile la fel de lungi ca ale măgarilor.
 

 

Tag-uri: cal | catâr