Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Unde a fost forată cea mai adâncă groapă de pe Pământ? – VIDEO

Unde a fost forată cea mai adâncă groapă de pe Pământ? – VIDEO

Publicat: 26.04.2015
Ştim mai multe despre galaxii aflate la ani lumină de noi şi atât de puţine despre ce se află la câţiva kilometri sub scoarţa Pământului. Acesta este motivul pentru care în anii '70 cercetătorii sovietici au decis să sape cea mai mare groapă din lume.

Au avut nevoie de 24 de ani în care au săpat, cu unele întreruperi, în scoarţa Pământului şi au creat Groapa de foraj de la Kola. Aceasta are 12 kilometri adâncime, deci este mai adâncă decât orice punct al oceanelor şi este situată în peninsula cu acelaşi nume.

În ciuda demersurilor ştiinţifice istorice ale cercetătorilor sovietici, ei nu au reuşit să ajungă nici măcar până la mantaua Pământului, adâncimea gropii reprezentând doar 0,002% din adâncimea totală care trebuie parcursă până la centrul planetei noastre.

Sursă: YouTube

Descoperirile lor au fost însă unele pe măsura efortului. Oamenii de ştiinţă au găsit fosile microscopice ale unor organisme unicelulere la 7 kilometri adâncime. Ei au găsit totodată, apă, lucru care i-a surprins având în vedere că se credea că la o astfel de adâncime nu ar exista apa. Lichidul provenea chiar din rocile minerale.

Pe fundul gropii, temperatura a ajuns la 180 de grade Celsius, mult prea ridicată pentru a continua săpăturile, motiv pentru care operaţiunea ştiinţifică de la Kola a fost anulată în 1994. Acum, groapa de foraj este astupată cu un capac din metal şi poate fi găsită cu greu printre ruinele vechii staţii de cercetare.

Sursă: iflscience.com

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase