Home » Natură » Caz nemaiîntâlnit în lumea peştilor. ”La aceste animale, fertilizarea are loc în cavitatea bucală”

Caz nemaiîntâlnit în lumea peştilor. ”La aceste animale, fertilizarea are loc în cavitatea bucală”

Caz nemaiîntâlnit în lumea peştilor. ”La aceste animale, fertilizarea are loc în cavitatea bucală”
Publicat: 25.03.2016
Un exemplar din specia cichlizilor prezintă o caracteristică pe care foarte puţini peşti o au.

Un peşte femelă care trăieşte în acvariul amplasat în cadrul Universităţii din Hull, Regatul Unit, i-a umit pe cercetori, în momentul în care s-a descoperit că ea a dezvoltat organe sexuale masculine şi şi-a fertilizat propriile icre. Din ouă au reuşit să iasă iniţial patru pui.

De anul trecut, atunci când a fost observat pentru prima dată acest fenomen, şi până acum, cichlidul femelă a mai produs alţi 42 de pui. Oamenii de ştiinţă britanici spun că acesta este printre puţinele cazuri documentate al unor animale vertebrate care se reproduc singure.

Peştii killi se înmulţesc într-un mod similar, însă în cazul lor autoreproducerea este modalitatea primară prin care îşi pot perpetua specia. ,,De data aceasta vorbim de o adaptare. Peştii killi îşi găsesc foarte greu parteneri şi, prin urmare, sunt nevoiţi să se înmulţească fără ajutorul acestora”, a declarat cercetătorul Ola Svensson.

Nu cu foarte mult timp în urmă, specialistul, împreună cu câţiva colegi de-ai săi, a realizat încrucişarea a două specii diferite de peşte cichlid. În urma acestui experiment a rezultat o femelă, despre care oamenii de ştiinţă consideraseră că era cât se poate de obişnuită.

Spre surprinderea lor, experţii din cadrul Universităţii din Hull au aflat că peştele avea atât caracteristici sexuale feminine, cât şi masculine. „În cazul unor astfel de animale, fertilizarea are loc în cavitatea bucală. Din câte se pare, şi la cichlizi se întâmplă la fel, deoarece ei pot elibera în acelaşi timp atât spermatozoizi, cât şi ovule”, a menţionat specialistul în ştiinţele mediului Cock van Oosterhout.

Sursa: news.discovery.com

Vă mai recomandăm şi: Cel mai mare şarpe din Amazon: Monstrul a fost filmat de un jurnalist BBC care s-a alăturat unui trib ecuadorian FOTO+VIDEO

                                   Caz nemaiîntâlnit în natură – FOTO

                                 Cea mai misterioasă insulă din Mediterană: doar 1.000 de oameni au voie să o viziteze anual

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase