Home » Natură » Dezgheţarea permafrostului ar putea readuce la viaţă unele dintre cele mai MORTALE virusuri care au existat pe Pământ

Dezgheţarea permafrostului ar putea readuce la viaţă unele dintre cele mai MORTALE virusuri care au existat pe Pământ

Dezgheţarea permafrostului ar putea readuce la viaţă unele dintre cele mai MORTALE virusuri care au existat pe Pământ
Publicat: 14.05.2017
De-a lungul istoriei, omenirea a coexistat alături de bacterii şi virusuri. De la epidemia bubonică la variolă, oamenii au evoluat pentru a rezista acestor boli, iar ca răspuns virusurile au descoperit noi moduri de a infecta umanitatea.

Antibioticele există de aproape un secol, de la descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming, relatează BBC. Însă, bacteriile au început să dezvolte rezistenţă la aceste antibiotice. Omenirea s-ar putea confrunta cu epidemii grave dacă ar fi expusă unor virusuri care ar putea fi din nou prezente din cauza dezgheţării gheţarilor. 

Schimbările climate au început să dezgheţe solul îngheţat din SIberia, în acest timp virusurile şi bacteriile străvechi, inactive în trecut, au început să revină la viaţă. În august 2016, într-o zonă izolată a tundrei siberiene, un băiat de 12 ani a murit şi mai multe persoane au fost spitalizate după ce au fost infectate cu antrax. Una dintre teorii sugerează că, în urmă cu 75 de ani, un ren purtător al  bacteriei Bacillus anthracis ar fi murit, iar carcasa sa ar fi rămas blocată în permafrost. Aproximativ 2.000 de reni au fost infectaţi, fapt ce a dus la un număr mic de persoane care au contractat bacteria

Cercetătorii se tem că acesta nu este un caz izolat

Având în vedere că Pământul se încălzeşte, permafrostul se topeşte mult mai rapid. În condiţii normale, stratul de permafrost scade cu 50 de centimetri în fiecare vară, dar din cauza încălzirii globale, straturile vechi ale permafrostului încep să fie expuse căldurii şi luminii solare. Permafrostul îngheţat poate menţine în viaţă bacterii de acum un milion de ani. Aşadar, în timpul topirii ar putea fi deschisă o cutie a Pandorei.

,,Permafrostul conservă foarte bine bacteriile şi virusurile, deoarece este rece, nu există oxigen şi este întuneric,” a declarat Jean-Michael Claverie, din cadrul  Universităţii din Franţa. 

La începutul secolului XX, peste un milion de reni au murit din cauza antraxului, majoritatea carcaselor aflându-se în stratul exterior al permafrostului. Însă, cel mai mare pericol este reprezentat de vacteriile necunoscute ce s-ar putea afla în terenul îngheţat. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase