Home » Natură » Un aisberg de peste şapte ori mai mare decât Bucureştiul s-ar putea desprinde din Antarctica

Un aisberg de peste şapte ori mai mare decât Bucureştiul s-ar putea desprinde din Antarctica

Un aisberg de peste şapte ori mai mare decât Bucureştiul s-ar putea desprinde din Antarctica
Publicat: 23.02.2019
Cercetătorii monitorizează atent o serie de fisuri apărute pe banchiza Blunt din Antarctica ce ar putea duce la ruperea unui aisberg de peste şapte ori mai mare decât suprafaţa Bucureştiului.

Imaginile înregistrate de sateliţi la sfârşitul lunii ianuarie arată că fisura ce străbate latura nordică este aproape de marginea banchizei. După ce va ajunge în acest punct, o bucată de gheaţă de cel puţin 1700 de kilometri pătraţi se va desprinde. Pentru comparaţie, bucata de gheaţă va fi de peste şapte ori mai mare decât suprafaţa  Bucureştiului (228 kilometri pătraţi).

Conform NASA, fisura din banchiza Brunt a rămas stabilă timp de 35 de ani înainte să înceapă din nou să crească în lungime, cu aproximativ 4 kilometri pe an. Deşi nu este cel mai mare aisberg ce se va desprinde din Antarctica, este cea mai mare bucată de gheaţă pe care banchiza Brunt o va pierde de la începutul observaţiilor din urmă cu peste 100 de ani (1915).

Desprinderea aisbergului îngrijorează specialiştii din cadrul British Antarctic Survey ce deţin staţia Halley aflată în zonă. În prezent, cercetătorii nu sunt siguri ce se va întâmpla în viitor, scrie Mail Online.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Zeci de mii de litri de apă dintr-un aisberg au dispărut într-un aparent furt

Soluţie împotriva secetei: aduceţi un aisberg!

Un aisberg cu o formă ciudată a fost descoperit de o cercetătoare NASA

Momentul în care un aisberg de peste 6 kilometri lungime se rupe din gheţarul Helheim, înregistrat de camerele video

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase